De Graafschap met tien man ten onder bij Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft een einde gemaakt aan de indrukwekkende zegereeks van De Graafschap. De Limburgers wonnen vrijdag van de ploeg van trainer Henk de Jong. Na een rake strafschop van Piotr Parzyszek werd het door een treffer van Djibril Dianessy en twee rake vrije trappen van Emrah Bassan 3-1. Kevin van Diermen maakte laat de 3-2.

Vroege voorsprong

Op een heel matig veld in Sittard begon De Graafschap zonder wijzigingen aan het duel. En dat deden de Superboeren goed, onder het toeziend oog van 300 meegereisde Superboeren die voor een geweldige sfeer zorgden. Na vijf minuten versierde Anthony van den Hurk een strafschop, nadat hij op de hielden werd getikt. Piotr Parzyszek wist wel raad met het buitenkansje en schoot de penalty onberispelijk tegen de touwen.

Will in de hoofdrol

De Graafschap had de controle, maar gaf de controle na ruim tien minuten uit handen. Dianessy maakte na elf minuten de gelijkmaker, na een breedtepass van Finn Stokkers en een foutieve terugspeelbal van Nathaniel Will. Het werd niet de avond van de rechtsback van de Doetinchemmers, aangezien hij na 28 minuten rood kreeg voor het vasthouden van een doorgebroken Fortunees. De daaropvolgende vrije trap werd heel mooi tegen de touwen geschoten door Bassan: 2-1.

Publiek blijft zingen

Voor rust had Stokkers de derde goal van de thuisclub kunnen maken; hij kopte in de handen van Filip Bednarek. Het De Graafschap-publiek bleef maar zingen, maar met een man minder stonden de Superboeren voor een hels karwei. Een handsbal in het strafschopgebied van Fortuna, na een inzet van Van den Hurk, werd over het hoofd gezien. Het zat de Achterhoekse Trots dan ook niet mee.

Hassan met beslissing

In de tweede helft miste Stokkers opnieuw oog in oog met Bednarek, terwijl De Graafschap met een man minder wat aanvallender ging spelen. Fortuna kreeg ruimte en verzuimde de 3-1 te maken, via nogmaals Stokkers. Het was echter wachten op de derde Fortuna-goal, die opnieuw van de voet van Bassan kwam. Hij schoot wederom een vrije trap in de kruising. Het was niet de avond van De Graafschap, dat bijna op een 4-1 achterstand kwam via Vlijter, die de paal raakte. Vlak voor het einde van de wedstrijd schoot Kevin van Diermen nog de 3-2 binnen. Dat werd ook de eindstand.

Fortuna Sittard - De Graafschap 3-2

Arbiter Lindhout | Toeschouwers: 1.512

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Piotr Parzyszek (6./pen.), 1-1 Djibril Dianessy (11.), 2-1 Emrah Bassan (29.), 3-1 Emrah Bassan (70.), 3-2 Kevin van Diermen (90.)

Opstelling Fortuna Sittard: Santos; Braun, De Regt, Briels, Dianessy (82. Torunarigha), Stokkers (78. Ars), Bassan, Hadzhiev, Vlijter, Schuurs en Saba (64. Sadikki).

Opstelling De Graafschap: Bednarek; Will, Lammers, Van Diermen, Linthorst (58. El Jebli), Driver; Diemers, Smeets, Klaasen (33. Van Overbeek); Parzyszek en Van den Hurk (74. Straalman).

Gele kaart(en) Fortuna Sittard: Briels (63.)

Gele kaart(en) De Graafschap: Linthorst (54.)