De Graafschap loopt tegen nipte nederlaag aan bij AZ


De Graafschap loopt tegen nipte nederlaag aan bij AZ

De Graafschap heeft zaterdagavond een nipte 1-0 nederlaag geleden op bezoek bij AZ. De Superboeren hielden lang stand in Alkmaar, maar de tegenstander scoorde een kwartier voor tijd de winnende treffer via Mats Seuntjens.

Sterk blok

De Graafschap begon in Alkmaar met Lars Nieuwpoort naast zijn broer Sven Nieuwpoort en Bart Straalman in het centrum van de defensie. Het defensieve blok werd versterkt met middenvelders als Erik Bakker, Robert Klaasen en Frank Olijve. Voor AZ was er daarom geen doorkomen aan, terwijl De Graafschap slechts sporadisch rond de zestien van de tegenstander verscheen.

Weinig gevaar

In de eerste helft greep L. Nieuwpoort geweldig in toen Thomas Ouwejan en Oussama Idrissi gevaarlijk dreigden te worden in de zestien. Vlak daarna werd een vlijmscherpe voorzet van Leeroy Owusu aan de andere kant van het veld niet voldoende geraakt om écht gevaar op te leveren. De Graafschap hield AZ relatief eenvoudig in toom, ook al kregen Mats Seuntjens en Idrissi (tweemaal) nog kansen voor rust.

Straalman-azGRA.jpeg

Kansen AZ

In de tweede helft wijzigde het spelbeeld amper. Nadat Olijve een tik op zijn neus had gekregen van Idrissi, die niet als opzettelijk werd beoordeeld, liet Fredrik Midtsjø zich zien. Zijn schot belandde echter in het zijnet. Er volgden nog enkele kansen voor AZ. Calvin Stengs schoot een dot van een kans voorlangs, terwijl Hidde Jurjus een venijnig schot van Idrissi over het doel tikte. Aan de andere kant schoot Daryl van Mieghem over.

Tegengoal valt laat

De Graafschap leek op een punt af te stevenen in Alkmaar. Met nog een kwartier op de klok mikte Seuntjens echter de 1-0 via de binnenkant van de paal achter Jurjus. De doelman keek in de slotfase een schot van Ouwejan over het doel en zag Idrissi naast schieten, op het moment dat De Graafschap naar een 4-3-3-systeem schakelde. Het mocht niet meer baten, want het bleef bij 1-0 voor AZ.

De Jong: "Aardig lang volgehouden"

"We hebben, in aanloop naar dit duel, de afgelopen wedstrijden goed geanalyseerd en het besluit genomen om anders te gaan spelen. Dat was heel moeilijk voor mij, maar we móeten verdedigend gaan spelen. Dat hebben we aardig lang volgehouden, tot de 75e minuut. Jammer dat Lars (Nieuwpoort) er doorheen zat. Hij is namelijk een betrouwbare jongen in onze defensie", zei De Jong na afloop.

"AZ was in de fase van de goal – en daarvoor met afstandsschoten – al gevaarlijk. Na de 1-0 hebben we het omgezet naar 4-3-3 en dan zien je waarom we met vijf verdedigers spelen. De overwinning voor AZ is 100% terecht, maar wel heel jammer voor ons… We gaan echter gewoon weer door nu en hebben een aardig programma voor de boeg."

Henk-de-Jong-azGRA.jpeg

AZ - De Graafschap: 1-0

Arbiter Björn Kuipers | Toeschouwers: 15.428

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Mats Seuntjens (76.)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (61. Gudmundsson), Hatzidiakos, Ouwejan; Midtsjø, Til, Koopmeiners; Stengs (68. Johnsen), Seuntjens (86. Vejinovic) en Idrissi.

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu (80. Narsingh), Straalman, S. Nieuwpoort, L. Nieuwpoort (69. Abena), Tutuarima; Olijve, Bakker, Klaasen; Serrarens en El Jebli (65. Van Mieghem).

Gele kaart(en) AZ: Midtsjø (90+4.)

Gele kaart(en) De Graafschap:

Rode kaart(en) AZ:

Rode kaart(en) De Graafschap:

Bijzonder:

av1-BDM5787.JPG

El-Jebli-azGRA.jpeg

Uitvak-azGRA.jpeg

01-BDM5872.JPG

02-BDM5958.JPG

av2-BDM5929.JPG

02a-BDM6026.JPG

02b-BDM6046.JPG

av3-BDM6189.JPG

03-BDM6134.JPG

av4-BDM6216.JPGNieuwsoverzicht
Deel dit nieuwsbericht