De Graafschap loopt in Wijdewormer tegen eerste nederlaag aan: 2-1 voor Jong AZ

De Graafschap is maandagavond in Wijdewormer tegen de eerste (competitie)nederlaag van het seizoen aangelopen. Jong AZ was dankzij twee treffers van Zakaria Aboukhlal te sterk voor de Doetinchemmers, die door een goed doelpunt van Ralf Seuntjens op voorsprong waren gekomen.

Sterke openingsfase

De Superboeren begonnen met Jasper van Heertum en Toine van Huizen in het centrum van de verdediging. Van Heertum verving de niet geheel fitte Ted van de Pavert, terwijl Gregor Breinburg startte in plaats van Stef Nijland. In het eerste kwart van de wedstrijd was De Graafschap de bovenliggende ploeg en werd bij vlagen goed gecombineerd. De eerste grote kans was voor Seuntjens (schot over en naast). Een prachtige pass van Mohamed Hamdaoui leidde het openingsdoelpunt in. Nadat Daryl van Mieghem de bal van Hamdaoui controleerde gaf hij 'm aan Leeroy Owusu, die klaarlegde voor Seuntjens (0-1).

Ook AZ-dreiging

Doelman Rody de Boer van Jong AZ moest voor rust vaker in actie komen, onder meer na een inzet van Branco van den Boomen in de korte hoek. De 0-2 leek na een halfuur spelen in de maak, ware het niet dat Hamdaoui de bal nét naast schoof. Aan de andere kant waren er ook mogelijkheden voor de thuisploeg. Zo moest Hidde Jurjus ingrijpen nadat Tijjani Reijnders uithaalde en had de keeper ook een antwoord op schoten van Ferdy Druijf en Aboukhlal.

Verslag gaat verder onder de foto

Wedstrijd kantelt

Na rust zocht Jong AZ naar de gelijkmaker en die viel na zes minuten in de tweede helft. Aboukhlal was het eindstation van een lange AZ-aanval en tikte binnen achter Jurjus. Luttele minuten later kopte diezelfde Aboukhlal recht in de handen van Jurjus en werd De Graafschap gewaarschuwd. De Superboeren kregen de bal echter niet goed weg en zagen dat Aboukhlal zijn ploeg - met een geplaatst schot - op voorsprong zette: 2-1. De ploeg van trainer Mike Snoei liet daarna van zich horen; Seuntjens mikte in het zijnet en De Boer voorkwam de 2-2 van Van Mieghem.

Genoeg kansen; geen goals

De gelijkmaker lag twintig minuten voor tijd op de voet van invaller Stef Nijland, maar De Boer redde ternauwernood. Het bleef echter een open wedstrijd met een hoog tempo. Jong AZ kreeg veel ruimte in de omschakeling en was via Aboukhlal dicht bij de derde treffer. Jurjus greep uitstekend in en hield de Alkmaarse talenten van het scoren af. Ondanks een slotoffensief van De Graafschap, met ook Jordy Thomassen voor Javier Vet, werd er niet meer gescoord in Wijdewormer: eindstand 2-1.

Snoei: "Liepen te veel achteruit"

"We hadden in de eerste helft meer moeten scoren. Dat gebeurde niet, waardoor we Jong AZ in leven hielden", zei Snoei na afloop. "Het spel na rust heb ik dit seizoen nog niet eerder gezien. Een nederlaag zat er een keer aan te komen, maar dat verwacht je niet na zo’n eerste helft. Het grootste verschil? We liepen te veel achteruit en konden het niet opbrengen om dezelfde druk te brengen als voor rust. Het resultaat, de nederlaag, is de grootste teleurstelling vanavond."

Jong AZ - De Graafschap: 2-1

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Ralf Seuntjens (13.), 1-1 Zakaria Aboukhlal (51.), 2-1 Zakaria Aboukhlal (55.)

Arbiter: Erwin Blank | Toeschouwers: -

Opstelling Jong AZ: De Boer; Church, Jacobs (66. Correia), Bakker, Gullit; Koopmeiners ©, Oosting (46. Taabouni), Goudmijn; Aboukhlal, Druijf en Reijnders.

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Heertum, Van Huizen, Tutuarima; Breinburg (66. Nijland), Van den Boomen, Vet (82. Thomassen); Van Mieghem, Seuntjens © en Hamdaoui.

Gele kaart(en) Jong AZ: Oosting (31.), Correia (81.)

Gele kaart(en) De Graafschap: Van Heertum (30.), Van den Boomen (79.)