De Graafschap lijdt nederlaag bij Jong AZ

De Graafschap heeft maandagavond de tweede nederlaag op rij geleden. Op het AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer verloren de manschappen van trainer Reinier Robbemond met 2-1 van Jong AZ. Bij de rust keek De Graafschap tegen een 1-0 achterstand aan door een treffer van Peer Koopmeiners. Al vroeg in de tweede helft deed Elmo Lieftink wat terug, maar door een treffer van Yusuf Barasi won Jong AZ uiteindelijk.

Vroege tegentreffer

De Graafschap begon de wedstrijd tegen Jong AZ met één wijziging in de basiself. Jeffry Fortes begon voor het eerst dit seizoen in de basis en verving de geblesseerde Ted van de Pavert, die in het thuisduel met FC Volendam (0-3 nederlaag) van afgelopen vrijdag geblesseerd raakte. Al snel kreeg De Graafschap weer een domper te verwerken op blessuregebied, daar Danny Verbeek al in de derde minuut geblesseerd uitviel met een schouderblessure en noodgedwongen vervangen werd door Mees Kaandorp. De Superboeren hadden het in de openingsfase lastig tegen Jong AZ, al kreeg het wel de eerste mogelijkheid. Giovanni Korte trok naar binnen, maar schoot de bal vanaf randje zestien laag in de handen van Reus. De thuisploeg speelde gemakkelijk en werd door combinatievoetbal gevaarlijk en op die wijze scoorden de Alkmaarders na bijna een kwartier de 1-0 via Koopmeiners, die raak schoot in de linkerhoek.

Moeite met Jong AZ

Naarmate de eerste helft helft vorderde kwam De Graafschap wel beter in de wedstrijd, maar de ploeg werd alleen enigszins dreigend door de lange bal te hanteren. Zo profiteerde Joey Konings niet van balverlies van Jong AZ-goalie Beau Reus en even later zag Kaandorp een schot ver voorlangs gaan. Jong AZ werd zo'n tien minuten voor de rust weer gevaarlijk via Ernest Poku, die hard in het zijnet schoot. Vlak voor de rust kregen de Doetinchemmers nog een paar mogelijkheden op de gelijkmaker. Eerst hield Reus een geplaatst schot van Korte in de verre hoek uit het doel en even later ontsnapte Johnatan Opoku aan de Jong AZ-defensie en gaf de bal aan Kaandorp, die echter recht op Reus schoot. In de rebound was Korte dicht bij de 1-1, maar de bal werd tijdig van de lijn gewerkt door de Alkmaarse beloftenploeg.

Lieftink en Barasi

De Superboeren kwamen wel goed uit de kleedkamer na de rust en drukte Jong AZ naar achteren. Dat leidde al snel tot 1-1 via Lieftink, die op aangeven van Opoku op prachtige wijze vanaf randje zestien de bal binnen volleyde achter de kansloze Reus. Amper drie minuten later was Korte dicht bij de 1-2 nadat hij op aangeven van Jasper van Heertum vrij kon uithalen, maar de bal net naast schoot. De Graafschap wist de druk er echter niet voldoende op te houden en na iets meer dan een uur spelen schoot de ingevallen Barasi van dicht bij hard raak: 2-1. Uiteindelijk wist De Graafschap in de slotfase nog weer gevaarlijk te worden en in de 88ste minuut kopte Devin Haen uit een hoekschop van Hicham Acheffay knap op doel, maar Reus redde uitstekend. In blessuretijd ging een harde knal van Julian Lelieveld rakelings naast en daarna was ook invaller Danzell Gravenberch nog dicht bij de 2-2, maar de spits schoot oog-in-oog met Reus tegen de doelman aan. De Graafschap verloor zo met 2-1 in Wijdewormer en leed daarmee de tweede nederlaag in vier dagen, nadat vrijdag al werd verloren van FC Volendam.

"We hadden een resultaat kunnen halen"

"Het uitvallen van Danny (Verbeek) was direct een domper en daarna hadden we veel moeite met de druk van Jong AZ. We maakten slechte keuze en hielpen ze vroeg in de wedstrijd in het zadel. We bleven te veel de korte bal spelen en uiteindelijk gingen we opportunistischer spelen door de bal achter de verdediging te leggen. Het ging daarna beter bij ons, maar zonder veel te creëren. We kregen één à twee momentjes in de eerste helft, maar in de tweede helft waren we echt aan het strijden en hadden we resultaat kunnen halen. Na de 1-1 had ik het idee dat we de 1-2 zouden maken, maar die viel niet en vervolgens kregen we na een lullig moment de 2-1 tegen. Daarna vond ik dat we met meer variatie speelden en toen hielden we ze grote fases op hun helft. We speelden niet erg goed, maar we konden er wel wat kansen uit creëren", aldus Robbemond na afloop.

Jong AZ - De Graafschap: 2-1

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Peer Koopmeiners (13.), 1-1 Elmo Lieftink (48.), 2-1 Yusuf Barasi (61.)

Arbiter: Perez

Opstelling Jong AZ: Reus; Jacobs, Berkhout, Velthuis, Oosting ©; Koopmeiners, Evjen (88. Griffith), Franken (60. De Jong); Lathouwers, Poku (60. Barasi) en Taabouni.

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Lelieveld, Van Heertum, Fortes, Baas; Dekker (78. Haen), Opoku (67. Schuurman), Lieftink; Verbeek © (3. Kaandorp), Konings (67. Gravenberch) en Korte (78. Acheffay).

Gele kaart(en) Jong AZ: Berkhout (52.)

Gele kaart(en) De Graafschap: Fortes (90+3.)