De Graafschap knokt zich naast Jong Ajax en speelt gelijk in Amsterdam

De Graafschap is er vrijdagavond op bezoek bij Jong Ajax niet in geslaagd om promotie naar de Eredivisie af te dwingen. Bij een zege waren de Superboeren verzekerd van promotie, maar het werd 1-1 op Sportpark De Toekomst in Amsterdam. Jong Ajax kwam in de eerste helft op voorsprong via Kenneth Taylor, maar in de tweede helft knokte De Graafschap zich terug door een doelpunt van Toine van Huizen. In de laatste wedstrijd van het seizoen, komende woensdag tegen Helmond Sport, moet het nu gebeuren.

Sfeeractie en achterstand

De Graafschap reisde vol goede moed af naar Amsterdam voor de confrontatie met de beloftenploeg van Ajax en voelde zich gesteund door de supporters. De spelersbus werd vrijdagmiddag door ruim 150 trekkers uitgezwaaid en op één van de viaducten op de snelweg A18 was een fraai spandoek te zien met de tekst: ‘Met Superboeren aan je zij, is de weg naar promotie vrij!’ De Superboeren hadden het in de openingsfase echter lastig tegen Jong Ajax, dat vrijuit speelde en gemakkelijk voetbalde. Zo verwerkte doelman Rody de Boer een voorzet van Jurgen Ekkelenkamp goed en later bokste De Boer de bal goed weg uit het zestienmetergebied.

De Doetinchemmers waren zoekende in de openingsfase, maar de eerste kans was wel direct een grote. Na een goede pass van Daryl van Mieghem legde Johnatan Opoku de bal klaar voor Ralf Seuntjens, die zijn schot over getikt zag worden door Ajax-doelman Daan Reiziger. De Graafschap bleef echter veel moeite houden met Jong Ajax en na een kwart wedstrijd lag de bal er aan de andere kant in. Jong Ajax voetbalde zich in kansrijke positie en Taylor liet De Boer kansloos met een schot van net buiten het strafschopgebied: 1-0. Vlak na het halfuur kwam De Graafschap goed weg toen Lassina Traoré over mikte. In de slotfase van de eerste helft kwam De Graafschap wel weer wat dichterbij het doel van Reiziger. Zo kopte Elmo Lieftink naast uit een hoekschop van Julian Lelieveld en vlak voor rust volleyde Van Mieghem over nadat Lelieveld de bal goed voorgaf.

Gelijkmaker en enorme kansen

In de tweede helft moest De Graafschap uit een ander vaatje gaan tappen en de ploeg besloot Jong Ajax hoog op het veld onder druk te zetten. Na tien minuten in de tweede helft resulteerde dit in een grote mogelijkheid voor Seuntjens, maar hij schoot hard op de paal. Ondanks dat De Graafschap een overwicht had in deze fase van de wedstrijd, bleven verdere grote kansen uit, maar in de 64ste minuut was daar toch de gelijkmaker. Na een goed aangesneden vrije trap van Van Mieghem kopte Van Huizen raak in de verre hoek: 1-1.

Vervolgens brak er een knotsgekke slotfase aan met enorme kansen. Eerst trof Lieftink twintig minuten voor tijd de lat nadat hij na een voorzet van Jordy Tutuarima hard op het aluminium schoot. Enkele minuten later mikte Jesse Schuurman maar nét naast, nadat Seuntjens de bal klaarlegde en Ted van de Pavert als afleider fungeerde. Opoku zag even later zijn schot gekeerd worden door Reiziger. In de lange blessuretijd, die ruim acht minuten duurde, gebeurde er nog van alles. Zo keerde Reiziger een kopbal van Van de Pavert en even later werd een inzet van de mandekker van de lijn gehaald. Omdat De Graafschap die 1-2 wilde maken, kreeg Jong Ajax ook meer ruimte, maar het bleef bij 1-1.

De strijd om promotie wordt nu komende woensdag beslist. In de laatste speelronde van de reguliere competitie speelt De Graafschap thuis tegen Helmond Sport (20:00 uur). De ploeg verdedigt een voorsprong van twee punten op Go Ahead Eagles en Almere City en drie punten op NAC Breda. Een spannende ontknoping dus...

Snoei: "We hadden moeten winnen"

Trainer Mike Snoei baalde na afloop enorm van de gemiste kans om promotie te bewerkstelligen, maar keek ook alweer vooruit naar het duel met Helmond Sport van komende woensdag. "We hadden moeten winnen. De jongens weten dat ook en die waren na afloop helemaal kapot. We hadden zoveel mogelijkheden: een bal op lat, op de paal, een bal die van de doellijn werd gehaald... Dat deden ze natuurlijk niet expres en ze hebben enorm gestreden. Na de 1-0 van Jong Ajax in de eerste helft hobbelden we wel te veel achter ze aan, dat was zonde. Als het langer 0-0 had gestaan, dan weet je dat die bal een keer goed gaat vallen. We hebben uiteindelijk in de tweede helft veel geforceerd, maar we moesten onszelf belonen. Ik had gehoopt dat het in deze wedstrijd, zeker vanwege de geweldige sfeeractie van de supporters in aanloop naar de wedstrijd, tot een geweldige ontknoping zou komen. Dat is helaas niet gebeurd. Nu moeten we het woensdag afmaken."

Jong Ajax - De Graafschap: 1-1

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Taylor (23.), Van Huizen (64.)

Arbiter: Nagtegaal | Toeschouwers: 0

Opstelling Jong Ajax: Reiziger; Kasanwirjo, Regeer ©, Llansana, Douglas; Warmerdam, Ekkelenkamp (83. Rasmussen), Taylor (65. Yah); Martha (83. Hansen), Traoré (35. Mendez) en Van Axel-Dongen (46. Giovanni).

Opstelling De Graafschap: De Boer; Lelieveld, Van Heertum, Van Huizen, Van de Pavert ©, Tutuarima; Lieftink, Seuntjens, Schuurman; Opoku (86. Platje) en Van Mieghem.

Gele kaart(en) Jong Ajax: Reiziger (78.), Mendez (90+8).

Gele kaart(en) De Graafschap: Van Huizen (90+1.)