De Graafschap kan helaas niet stunten tegen PSV

De Graafschap heeft geen stunt kunnen neerzetten tegen koploper PSV. De Superboeren begonnen erg scherp aan het onderlinge duel, maakten het PSV ook lastig in de eerste helft, maar verloren uiteindelijk met 1-4. Youssef El Jebli maakte de 1-1.

Scherp begin

De Graafschap begon erg scherp aan de wedstrijd tegen de koploper, die 11 van de 11 wedstrijden in de Eredivisie had gewonnen. De Superboeren speelden met Furdjel Narsingh als aanvaller naast Fabian Serrarens, omdat Frank Olijve ontbrak door een neusbreuk. Youssef El Jebli startte op het middenveld. Na vier minuten was Robert Klaasen héél dichtbij de 1-0, ware het niet dat zijn vlammende vrije trap op de kruising knalde.

Vermakelijke eerste helft

In de vermakelijke eerste helft, waarin De Graafschap het PSV erg lastig maakte, stichtten ook Hirving Lozano en El Jebli gevaar. Zij scoorden niet, maar zagen dat Luuk de Jong dat na achttien minuten wel deed (0-1). De (oud-)Superboer schoot een voorzet van Nick Viergever in de verre hoek. Het antwoord van De Graafschap liet niet lang op zich wachten; drie minuten later schoof El Jebli de 1-1 tegen de touwen na een actie van Narsingh.

{asset:32622:url}

1-1 van El Jebli

Het publiek op De Vijverberg ging even uit z'n dak en was niet stil te krijgen, ook niet toen Gaston Pereiro net naast mikte. Het ging op en neer, want aan de andere kant redde Jeroen Zoet op een schot van Erik Bakker. De 1-1 bleef niet lang op het scorebord staan, omdat Steven Bergwijn uit een afgeslagen hoekschop raak mikte: 1-2. Voor rust leek het ook 1-3 te worden, ware het niet dat de VAR een goal van Denzel Dumfries afkeurde.

PSV toch te sterk

In de tweede helft voorkwam Lars Nieuwpoort een zeker lijkende goal van Pereiro, voordat El Jebli een gevaarlijke voorzet van Leeroy Owusu helaas niet goed raakte. De Graafschap bleef een moeilijk te bespelen tegenstander voor PSV, dat een kwartier voor tijd pas de 1-3 maakte. Invaller Donyell Malen verzilverde een assist van De Jong. Vlak voor tijd viel ook de 1-4, na een assist van Malen op De Jong. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Helaas geen stunt van De Graafschap.

Mooie complimenten voor De Graafschap

Henk de Jong was na afloop te spreken over het optreden van zijn ploeg en bedankte PSV-trainer Mark van Bommel, die vond dat De Graafschap een goede indruk maakte. "Zo hoort het ook, maar dat doet niet iedereen", begon De Jong na de wedstrijd. De Jong zag De Graafschap een prima eerste helft spelen. "We hebben geprobeerd om er een echte wedstrijd van te maken en om te voetballen. Hoe we in de eerste helft speelden… Daar kunnen we verder mee. Na de wedstrijd was ik nog even aan het napraten met Jeroen Zoet, waar ik een goede klik mee heb. Hij zei: in de eerst helft kregen we moeilijk druk op jullie. Dat is toch een compliment. Hoe we de goals tegen krijgen moet wel beter."

In de tweede helft lukt het De Graafschap niet om bij een 1-2 achterstand terug te komen. "De tweede helft kostte ons veel energie. We speelden met drie controleurs op het middenveld en Youssef (El Jebli) moest vaak doorstappen op Denzel Dumfries en dat kostte veel energie. Het is jammer dat we uiteindelijk El Jebli en Furdjel Narsingh moesten wisselen. Op het laatst kon de uitslag hoger zijn." De Jong had tot slot lovende woorden over voor Van Bommel, die door de zege van PSV de enige trainer in de Eredivisie is die zijn eerste twaalf wedstrijden heeft gewonnen. "Gefeliciteerd met het record, Mark, al had ik hem graag van je afgenomen. Ik heb 4 jaar geleden nog voor hem in de klas gestaan. Gefeliciteerd jongen, je doet het aardig."

{asset:32627:url}

De Graafschap - PSV: 1-4

Arbiter Kevin Blom | Toeschouwers: 12.313

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Luuk de Jong (18.), 1-1 Youssef El Jebli (21.), 1-2 Steven Bergwijn (27.), Donyell Malen (77.), 1-4 Luuk de Jong (87.)

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, Straalman, S. Nieuwpoort, L. Nieuwpoort (69. Van de Pavert), Tutuarima; Bakker, El Jebli (69. Van Mieghem), Klaasen; Narsingh (73. Nijland) en Serrarens.

Opstelling PSV: Zoet; Dumfries, Schwaab, Viergever, Angelino; Rosario, Hendrix, Pereiro (61. Malen); Lozano, De Jong en Bergwijn.

Gele kaart(en) De Graafschap: Nijland (81.)