De Graafschap in doelpuntrijkduel niet langs FC Volendam: 3-3

De Graafschap heeft vrijdagvond in de laatste wedstrijd van het kalenderjaar 2019 met 3-3 gelijkgespeeld bij FC Volendam. De Superboeren kwamen tot twee keer toe op achterstand en via Ralf Seuntjens pakte de ploeg na een uur spelen de voorsprong. FC Volendam kwam in de slotfase toch nog op gelijke hoogte.

Vroege 1-0 achterstand

Trainer Mike Snoei begon met twee wijzigingen aan de wedstrijd ten opzichte van het vorige duel met Telstar (2-2). Er waren basisplaatsen voor Jasper van Heertum en Javier Vet. Zij vervingen respectievelijk Toine van Huizen en Jeremy Helmer. De eerste grote mogelijkheid van de wedstrijd was voor Leeroy Owusu, die na slecht verdedigend werk van FC Volendam maar net overschoot vanaf randje zestien. De thuisploeg werd daarna dreigend uit een corner, maar door ingrepen van Javier Vet, Owusu én Gregor Breinburg werd het gevaar onschadelijk gemaakt. In de vijftiende minuut was het echter toch raak voor de Palingboeren, die op een 1-0 voorsprong kwamen na een afstandsschot van Jari Vlak. Kort daarna dook Mickey van de Ven - na een bal van Nick Doodeman - op bij het doel, maar hij kwam gelukkig een teenlengte te kort.

Van Mieghem, Smal en Hamdaoui

De Graafschap kwam niet veel later alweer op gelijke hoogte. Na een verre uittrap van Hidde Jurjus kopte Seuntjens de bal door naar Daryl van Mieghem, die was ontsnapt aan de verdediging en de bal na een prima actie achter Volendam-goalie Nordin Bakker schoot. De Graafschap kon echter niet lang 'genieten' van de gelijkmaker. Nog voor het halfuur kwam FC Volendam op 2-1. Jurjus had eerst nog een goed antwoord op een kopbal van Jari Vlak, maar in de rebound schoot Gijs Smal raak. De Superboeren moesten daarna wéér op zoek naar de gelijkmaker, echter kwam De Graafschap eerst goed weg nadat Jurjus prima redde op een schot van de naar binnengetrokken Derry John Murkin. Daarna stond de 2-2 toch bijna op het scorebord. Na een botsing tussen Bakker en Kevin Visser had Van Mieghem de bal voor het intikken, maar hij tikte net over. Vlak voor de rust maakte De Graafschap dan toch de gelijkmaker. Mohamed Hamdaoui was na een mooie individuele actie enkele Volendammers te snel af en hij knalde van afstand raak: 2-2. Dat was ook de ruststand.

Veerkracht

De tweede helft kwam wat langzaam op gang, maar na iets meer dan tien minuten volgden de eerste mogelijkheden. Zo pareerde Jurjus een inzet van Martijn Kaars goed en maakte Hamdaoui bijna zijn tweede van de avond. Hamdaoui trok goed naar binnen en haalde van ver uit, maar zijn schot ging via de lat over. Amper vier minuten later kwam De Graafschap toch voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong en toonde zo veerkracht. Onze aanvoerder Seuntjens knikte uitstekend binnen bij de tweede paal uit een hoekschop van Van Mieghem: 2-3.

Gelijkmaker incasseren

Nadat De Graafschap de leiding had gepakt, brak er een fase aan waarin beide ploegen elkaar in evenwicht hielden en er geen kansen waren. Ongeveer een kwartier voor het einde dook Murkin gevaarlijk op en Jurjus redde uitstekend op een poging van de aanvaller. Na balverlies kwam de bal via Alex Plat bij Francesco Antonucci, die van ver uithaalde en zijn bal in de kruising zag vliegen: 3-3. Vlak voor het einde van de officiële speeltijd had Seuntjens de 3-4 op zijn schoen, maar de spits schoot van dicht bij op Bakker. Uiteindelijk bleef het 3-3 in Volendam.

"Ik kan leven met 3-3"

"In de eerste helft hadden we het voetballend gezien best lastig. Wij hebben geprobeerd om hoog druk te zetten, tot aan de keeper", vertelde Snoei op de persconferentie na afloop. "Na rust zagen we een iets ander spelbeeld. We hadden er zelfs nog meer uit kunnen halen. Nu spelen we 3-3, een aardige verdeling. Maar wéér een gelijkspel, dat hebben we veel te veel gedaan en maar één keer verloren. Op het eind kunnen we met Ralf (Seuntjens) nog de 3-4 maken… Ik kan leven met deze uitslag, maar had onze 330 supporters in het uitvak meer gegund."

FC Volendam - De Graafschap: 3-3

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Jari Vlak (15.), 1-1 Daryl van Mieghem (23.), 2-1 Gijs Smal (29.), 2-2 Mohamed Hamdaoui (41.), 2-3 Ralf Seuntjens (61.), 3-3 Francesco Antonucci (84.)

Arbiter: Allard Lindhout| Toeschouwers: 4.231

Opstelling FC Volendam: Bakker; Betti, Visser ©, Van de Ven, Smal; A. Plat, Antonucci, J. Vlak; Doodeman (69. Deul), Kaars en Murkin (80. El Kadiri).

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Heertum, Van de Pavert, Tutuarima; Breinburg (76. Olijve), Van den Boomen, Vet; Van Mieghem, Seuntjens © en Hamdaoui.

Gele kaart(en) FC Volendam: Alex Plat (90.)