De Graafschap imponeert in Volendam en wint met grote cijfers

De Graafschap heeft zondagmiddag een overtuigende zege geboekt op FC Volendam. De Superboeren wisten de uitwedstrijd tegen de nummer zeven van de Keuken Kampioen Divisie met grote cijfers te winnen: 1-4. Na een evenwichtige openingsfase had De Graafschap het duel volledig onder controle. Door een treffer van Jasper van Heertum stond het bij de rust 0-1. In de tweede helft liep De Graafschap uit naar een grote uitslag door wederom een treffer van Van Heertum, Johnatan Opoku en Camiel Neghli. De eretreffer van FC Volendam kwam op naam van Martijn Kaars.

Evenwicht en treffer Van Heertum

De Graafschap begon in het zonnige Volendam met bijna dezelfde basiself als vorige week vrijdag tegen Roda JC Kerkrade (1-3 winst): alleen Jordy Tutuarima startte weer in plaats van Roland Baas. De Superboeren kregen vroeg in de wedstrijd een domper te verwerken nadat Rick Dekker geblesseerd raakte na een duel met Zakaria El Azzouzi, waardoor Jesse Schuurman al snel mocht invallen. Beide ploegen hielden elkaar in de eerste fase aardig in evenwicht en De Graafschap liet zo nu en dan prima combinatievoetbal zien, al kreeg de thuisploeg wat meer mogelijkheden. Zo tikte doelman Rody de Boer al vroeg in de wedstrijd een vrije trap van Boy Deul goed over en enkele minuten later ving hij een kopbal van Martijn Kaars op. Na een kwart wedstrijd schoot Alex Plat net over na een combinatie met Samuele Mulattieri.

Na het eerste kwart werd De Graafschap steeds dreigender en vlak voor het halfuur spelen werd het 0-1. Van Heertum zette een aanval helemaal zelf op via het midden en combineerde prima met Ralf Seuntjens, waarna Tutuarima de bal kreeg en een goede voorzet afleverde op Van Heertum, die binnen kopte. Kort daarna maakte Ralf Seuntjens er al bijna 0-2 van na een goede steekbal van Joey Konings, maar Volendam-goalie Joey Roggeveen bracht goed redding op het schot van Seuntjens. Volendam liet ook wel van zich spreken, maar Ted van de Pavert voorkwam een treffer door een inzet van Mulattieri vlak voor de doellijn over te koppen nadat De Boer eerder gevaar van Deul had voorkomen. Vlak voor de rust kreeg De Graafschap nog een domper te verwerken toen Seuntjens geblesseerd uitviel en werd vervangen door Opoku.

Vliegende start en eerste goal Neghli

De Superboeren kenden een bliksemstart in de tweede helft en binnen vijftien seconden werd de voorsprong verdubbeld. Julian Lelieveld stuurde Opoku met een prachtige dieptepass weg en de invaller schoot de bal hard binnen achter Roggeveen: 0-2. De Graafschap ging daarna door en toonde zich net als vorige week uiterst effectief. Eerst kwam de bal uit een hoekschop van Danny Verbeek nog bij Konings, die het Roggeveen niet lastig maakte met een zachte inzet. In de 54ste minuut maakte Van Heertum zijn tweede doelpunt van de middag (de 0-3) nadat een van richting veranderd afstandsschot binnen viel achter Roggeveen. Na de 0-3 wist de thuisploeg wat het moest doen en het probeerde snel iets terug te doen. Dat lukte ook, want niet veel later werd het 1-3. Kaars tikte de bal op aangeven van Denso Kasius binnen achter De Boer.

De Graafschap liet zich echter niet van de wijs brengen en na iets meer dan een uur spelen ontsnapte Konings, die één-op-één kwam te staan voor Roggeveen, die de bal nog ternauwernood kon wegwerken voor Konings kon afwerken. Ook in het vervolg had De Graafschap de zaakjes goed voor elkaar en in de 73ste minuut besliste de ploeg de wedstrijd definitief. Na een uitstekende individuele actie van Daryl van Mieghem legde hij af op Camiel Neghli, die de bal in een leeg doel kon schuiven en zijn eerste voor De Graafschap maakte: 1-4. De Doetinchemmers speelden de wedstrijd daarna goed uit en hadden ook weinig meer te vrezen van Volendam, dat nog wel probeerde aan te dringen. In de laatste minuut van de blessuretijd had Van Mieghem nog de 1-5 kunnen maken, ware het niet dat zijn gekrulde schot net naast ging. De eindstand was zodoende 1-4: de derde overwinning op een rij!

Trotse Mike Snoei: "Fantastisch gedaan"

Trainer Mike Snoei was na afloop erg blij. "Ik ben trots. Van te voren weet je dat je het hier enorm zwaar gaat krijgen en als je dan met 1-4 wint, dan vind ik dat mooi. De jongens hebben het fantastisch gedaan, enorm veel ingezet getoond en prachtige goals gescoord. We hebben weinig weggegeven, op een paar momentjes in de eerste helft na. Na de uitwedstrijd tegen Almere City FC zijn we opgestaan met nu negen punten uit de laatste drie wedstrijden en elke keer wordt het iets beter. We moeten niet té optimistisch zijn, maar we zijn op de goede weg", aldus Snoei.

FC Volendam - De Graafschap: 1-4

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Van Heertum (27.), 0-2 Opoku (46.), 0-3 Van Heertum (53.), 1-3 Kaars (58.), 1-4 Neghli (73.)

Arbiter: Van de Graaf | Toeschouwers: 0

Opstelling FC Volendam: Roggeveen; Kasius (78. Betti), B. Plat, Van de Ven, Murkin; Deul, A. Plat, Ben Sallam (60. James); Kaars (60. Antonucci), Mulattieri en El Azzouzi (68. Iatroudis).

Opstelling De Graafschap: De Boer; Lelieveld, Van Heertum, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Dekker (4. Schuurman), Verbeek (68. Neghli), Lieftink; Seuntjens © (44. Opoku) en Konings (68. Van Mieghem).

Gele kaart(en) FC Volendam: B. Plat (29.)