De Graafschap geeft voorsprong uit handen tegen Roda JC Kerkrade: 1-1

De Graafschap heeft vrijdagavond gelijkgespeeld bij Roda JC Kerkrade. In het Parkstad Limburg Stadion kwamen de manschappen van trainer Mike Snoei niet verder dan 1-1. Javier Vet zette de Superboeren in de eerste helft nog op een 0-1 voorsprong, maar na de rust maakte Ike Ugbo gelijk namens Roda JC.

Minuut stilte en Vet

Voordat de wedstrijd begon, werd er een indrukwekkende minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Roda JC-clubicoon Hens Fischer. Daarna werd de wedstrijd op gang getrapt door De Graafschap, dat met dezelfde elf namen begon als in de vorige wedstrijd tegen FC Eindhoven (4-0 winst). Onder toeziend oog van zo’n driehonderd Superboeren werd De Graafschap voor het eerst dreigend en na zes minuten kopte Ralf Seuntjens een voorzet van Mohamed Hamdaoui over. In het vervolg waren er weinig kansen, al kopte Seuntjens nog wel in de handen van Roda JC-doelman Tom Muyters uit een vrije trap van Branco van den Boomen. Na een kwart wedstrijd was het wel raak voor De Graafschap. Een eerste poging van Vet werd door Daryl Werker van de lijn gehaald, maar in de rebound schoot hij de bal alsnog in de verre hoek achter Muyters.

Weinig opwinding

Vlak na de 0-1 voorsprong werd Roda JC voor het eerst echt gevaarlijk via Jordy Croux, die kon uithalen. Hidde Jurjus stond echter goed te keepen en voorkwam de gelijkmaker. In het vervolg van de eerste helft gebeurde er weinig, al lag er voor De Graafschap in principe wel ruimte om er gevaarlijk uit te komen. Vijf minuten voor de rust lieten de Superboeren wel weer van zich spreken, nadat Hamdaoui doorbrak op de rechterflank en uithaalde. Muyters wist het schot echter te keren met zijn been. Daarna waren er geen gevaarlijke momenten meer in het eerste bedrijf van de wedstrijd en zodoende was de ruststand 0-1.

Verslag gaat verder onder de foto

{asset:37876:url}

Nijland en Jurjus

In de rust was er wel de nodige opwinding in Kerkrade, daar enkele boze supporters Mauricio García de la Vega (overnamekandidaat van Roda JC) uit het stadion jaagden. Bij de hervatting van het duel werd De Graafschap al snel gevaarlijk via Stef Nijland. Via Vet en Seuntjens kwam de bal bij Nijland, die hard op doel schoot en dicht bij de 0-2 was - ware het niet dat Muyters een goede redding in huis had. Enkele minuten later voorkwam Jurjus met een knappe redding de 1-1 nadat Werker en Niels Verburgh gevaarlijk werden met het hoofd.

Gelijkmaker Roda JC

Na iets meer dan een uur voetballen kreeg De Graafschap een tegenvaller te verwerken, daar Seuntjens aangeslagen het veld verliet. Even later moest De Graafschap de gelijkmaker slikken. Op aangeven van Nicky Souren maakte Roda JC-spits Ugbo de 1-1. Jurjus was kansloos op het schot van Ugbo, die vrij kon binnenschieten. Kort daarna was Roda JC dicht bij de 2-1 via Croux, die recht op Jurjus af kon. Ted van de Pavert kon Croux niet bijhalen, maar Croux schoot gelukkig naast. In de slotfase lukt het De Graafschap niet meer om nog wat te forceren, al kopte Vet nog wel rakelings naast. Vlak voor het einde had Jurjus nog een uitstekende reflex in huis op een inzet van Ugbo en daarmee voorkwam hij nog de 2-1. Uiteindelijk bleef de 1-1 op het scorebord staan en hierdoor nam De Graafschap één punt mee uit Kerkrade.

"1-1 is tegenslag"

"We hebben de trekker niet overgehaald", baalde De Graafschap-trainer Mike Snoei na afloop. "Mohamed (Hamdaoui) kwam in de eerste helft een aantal keer door op rechts, maar de bezetting voor de goal was niet goed genoeg. We maakten slechts één goal, waardoor we Roda in leven hielden." In de tweede helft was de thuisploeg dreigender dan voor rust. "Daarin kunnen we de wedstrijd zelfs verliezen", aldus Snoei. "Roda speelde wat opportunistischer en vaker de lange bal op hun spits, waardoor wij minder dominant waren. Aan de eerste helft houd ik een goed gevoel over, maar daarin vergaten we de tweede goal te maken. Het gelijkspel is een tegenslag… Helemaal nu NAC Breda wél de drie punten pakt. We willen volgende week tegen Almere City FC een antwoord geven en graag de periode winnen."

Roda JC Kerkrade - De Graafschap: 1-1

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Javier Vet (22.), 1-1 Ike Ugbo (66.).

Arbiter: Clay Ruperti

Opstelling Roda JC Kerkrade: Muyters; Schlösser, Werker ©, Verburgh, Durwael; Souren, Klaasen, Cotan (88. Keulen); Croux, Ugbo (90. Prtajin) en Rösch.

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Vet (82. Helmer), Van den Boomen, Breinburg; Hamdaoui, Seuntjens © (64. Thomassen) en Nijland.

Gele kaart(en) Roda JC Kerkrade: Rösch (22.), Souren (52.), Cotan (86.)

Gele kaart(en) De Graafschap: Nijland (50.), Tutuarima (78.)

Rode kaart(en) Roda JC Kerkrade:

{asset:37868:url}{asset:37869:url}{asset:37870:url}{asset:37871:url}{asset:37872:url}{asset:37873:url}{asset:37874:url}{asset:37875:url}{asset:37877:url}{asset:37878:url}{asset:37879:url}{asset:37880:url}{asset:37881:url}{asset:37882:url}{asset:37883:url}{asset:37884:url}{asset:37885:url}{asset:37886:url}{asset:37887:url}{asset:37888:url}{asset:37889:url}{asset:37890:url}{asset:37891:url}{asset:37892:url}{asset:37893:url}