De Graafschap boekt verdiende zege op Roda JC Kerkrade: 2-0

De Graafschap heeft vrijdagavond een verdiende en belangrijke overwinning geboekt op Roda JC Kerkrade. Op De Vijverberg wonnen de mannen van trainer Mike Snoei met 2-0 van de gasten uit Limburg. Mohamed Hamdaoui en Callum Slattery zorgden voor de drie punten.

Jeugdprinses

Snoei begon met twee wijzigingen ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Jong PSV (2-3 winst). Ted van de Pavert (terug van een schorsing) en Stef Nijland begonnen in de basis en namen de plek in van Victor van den Bogert en Gregor Breinburg (geschorst). Voordat Nijland de wedstrijd 'echt' op gang bracht, mocht de wedstrijd symbolisch op gang worden getrapt door jeugdhoogheid Prinses Lilly de 1ste. Met een goed gevulde De Vijverberg achter zich begon De Graafschap aanvallend en na vier minuten stond het bijna 1-0. Richard Jensen gleed de bal bijna voorbij zijn eigen doelman Radomir Novakovic, maar de paal bracht redding. Daarna hield De Graafschap Roda JC onder druk zonder kansen te creëren.

Gevaarlijke momenten

Na twintig minuten leefde De Vijverberg weer op nadat Branco van den Boomen met een fraaie pass Daryl van Mieghem bereikte. Van Mieghem ging alleen af op Novakovic, maar werd op de rand van de zestien onderuit gekegeld door de goalie. Arbiter Martin Peréz vond het echter geen rood. Enkele minuten later leverde Ralf Seuntjens een goede pass af op Van den Boomen, die de bal nét niet goed kon controleren. Na precies een half uur spelen brak Sven Blummel door op de linkerflank en legde de bal goed terug op Nijland, die kon uithalen, maar zijn bal weggewerkt zag worden door een Roda JC-been. In de slotfase van de eerste helft kreeg De Graafschap via Blummel (schot voorlangs vanuit een lastige hoek) en Javier Vet (schot over uit een hoekschop). De ruststand was zodoende 0-0.

Verslag gaat verder onder de foto

Kansen en Hamdaoui

Vlak na rust was het Roda JC dat via Iké Ugbo zijn eerste echt mogelijkheid kreeg. De spits was er vandoor en kon uithalen, maar Hidde Jurjus bracht redding. Niet veel later gaf Blummel een goede voorzet op Nijland, die echter vrij voor het doel naast schoot. Direct daarna was Roda JC in de tegenstoot gevaarlijk via Jordy Croux en Jurjus redde wederom goed. Na bijna een uur spelen kwam Hamdaoui in de ploeg voor Blummel en de invaller zorgde kort daarna voor de voorsprong. Hamdaoui trok vanaf links naar binnen en schoot in de korte hoek raak: 1-0.

Thuisdebuut en goal Slattery

Amper twee minuten na de 1-0 stond het bijna 2-0. Jasper van Heertum leek raak te koppen in de korte hoek, maar Novakovic kon de bal nog ternauwernood tot corner verwerken. In de 72ste minuut mocht Slattery zijn debuut op De Vijverberg maken en het werd bijna een droomdebuut in eigen huis. Slattery kreeg een niet te missen kans, maar mikte voor een haast open doel toch naast. Van den Boomen schoot daarna, na een combinatie met Van Mieghem en Hamdaoui, hoog over. Vijf minuten voor tijd werd het alsnog een debuut met een gouden randje voor Slattery. De Engelsman verschalkte, nadat hij de bal kreeg van Seuntjens, Novakovic met een knal in de lange hoek: 2-0. De Graafschap kon de wedstrijd daarna eenvoudig uitspelen en boekte zo een verdiende en belangrijke overwinning. De Superboeren zijn nu terug te vinden op de tweede plek in de Keuken Kampioen Divisie.

Snoei: "Hele prettige avond gehad"

Trainer Snoei was na afloop zeer content met de overwinning. "Ik heb een hele prettige avond gehad. Ik vond de eerste helft al behoorlijk overtuigend en we waren veel aan de bal. We combineerden aardig tot de zestien, maar daarna stokte het soms wat en hadden we weinig geluk. Het gevoel was goed en we kwamen weer goed uit de kleedkamer voor de tweede helft. Mo (Hamdaoui) had net als maandag tegen Jong PSV weer een prima invalbeurt en hielp ons in het zadel met een prachtige goal. Verder is het gewoon lekker dat je iets kunt doen om een wedstrijd ‘open’ te trekken omdat we ons enorm goed versterkt hebben met Sven Blummel, Giannis Mystakidis en Callum Slattery", zei Snoei op de persconferentie.

"De wisselwerking tussen het elftal en het publiek was goed en vooral tussen Mystakidis en de mensen. HIj is ook een serieuze prof met veel ervaring. In een hele korte tijd trok hij de registers open en hielp hij ons. De invalbeurt van Slattery was ook heel mooi: ja, hij kan goed voetballen. Hij moet even zijn weg vinden in Nederland, maar moet er ook gelijk staan. Met elkaar hebben we het gedaan en dan is het ook mooi dat Jurjus de nul houdt. Het zou mooi zijn als we nu de periodetitel ook kunnen winnen, maar daarvoor moeten we nog wel twee wedstrijden winnen. Dan kunnen we even een mooi feestje vieren met de club."

De Graafschap – Roda JC Kerkrade: 2-0

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Mohamed Hamdaoui (65.), Callum Slattery (85.).

Arbiter: Martin Peréz| Toeschouwers: 9.711

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Heertum, Van de Pavert, Baas; Vet, Van den Boomen, Nijland (72. Slattery); Van Mieghem (83. Mystakidis), Seuntjens © en Blummel (59. Hamdaoui).

Opstelling Roda JC Kerkrade: Novakovic; Durwael (83. Milts), Werker ©, Jensen, Van Eijma; Souren, Klaasen, Cotán (71. Remans); Croux, Ugbo en Alberg.

Gele kaart(en) De Graafschap: Van den Boomen (87.)

Gele kaart(en) Roda JC Kerkrade: Novakovic (18.), Croux (30.), Alberg (50.), Durwael (66.)