De Graafschap boekt nipte overwinning in kraker tegen NAC Breda

De Graafschap heeft woensdagavond een nipte, maar verdiende overwinning geboekt in de kraker tegen NAC Breda. Op de eigen De Vijverberg werden de gasten uit Breda met 1-0 verslagen. Op slag van rust maakte Mohamed Hamdaoui de enige treffer van de avond. Door de zege is De Graafschap opgeklommen naar de tweede plek in de competitie.

Overwicht en Hamdaoui

De Graafschap begon met één wijziging in de basiself ten opzichte van de wedstrijd tegen FC Volendam (2-5) van afgelopen zaterdag. Danny Verbeek kon niet starten en werd vervangen door Jesse Schuurman. De Superboeren begonnen met druk naar voren en namen het initiatief in de openingsfase, maar in het eerste kwartier van de wedstrijd werden geen kansen gecreëerd. Amper één minuut daarna kon De Graafschap wel de eerste kans noteren en wat voor één. Toine van Huizen kon na een hoekschop van Daryl van Mieghem op doel koppen, maar NAC-goalie Nick Olij redde met een goede reflex. In de rebound zag Ted van de Pavert zijn inzet geblokt worden door Dion Malone.

Na een kwart wedstrijd kreeg De Graafschap weer een grote kans op de 1-0. Na goed drukzetten veroverde Hamdaoui de bal, waarna Van de Pavert de bal maar net voorlangs schoot. Doelman Rody de Boer zag in het eerste halfuur nauwelijks NAC-spelers in de buurt van zijn doel komen, al moest hij een kopbal van Malone wel vangen. In het vervolg van de eerste helft hielden beide ploegen elkaar in evenwicht, maar in de slotfase liet De Graafschap weer van zich spreken. Vlak voor de rust schoot Van Mieghem hard op de lat nadat hij daarvoor al tegen een NAC-been had geschoten op aangeven van Hamdaoui. Op slag van rust scoorde De Graafschap alsnog de verdiende 1-0. Na een goedlopende aanval via Julian Lelieveld, Van Mieghem, Ralf Seuntjens (die de bal slim liet rollen) en Johnatan Opoku - die teruglegde op Hamdaoui - kon Hamdaoui raak schieten in de rechterhoek: 1-0.

Controle

In de tweede helft ging De Graafschap op dezelfde voet verder als in de eerste helft. NAC deelde in de beginfase van de tweede helft wel een speldenprikje uit via Lex Immers, die recht in de handen van De Boer schoot. Opoku kon even later vrij inkoppen na een voorzet van Elmo Lieftink, maar de kopbal miste kracht om het Olij lastig te maken. Vlak voor het uur spelen werd Van Mieghem vervangen en kwam Sven Blummel, die zijn eerste minuten van het seizoen maakte, binnen de lijnen.

Niet veel later schoot Jordy Tutuarima hard in het zijnet nadat hij mee op was gekomen en zich goed had vrij gekapt in het zestienmetergebied. Omdat het verschil één doelpunt was, ging NAC in de eindfase van de wedstrijd aanvallend wisselen om nog iets te forceren. De Graafschap bleef de touwtjes echter in handen houden en werd zo'n tien minuten voor tijd nog gevaarlijk via een vrije trap. Hamdaoui mocht aanleggen, maar schoot maar nét over het doel van Olij. De Boer hoefde eigenlijk niet meer in actie te komen, al moest hij vlak voor het einde van de officiële speeltijd nog wel een kopbal van Mario Bilate vangen. In de blessuretijd kreeg Opoku nog een kans om er 2-0 van te maken nadat Lelieveld voorzette, maar Opoku zag zijn inzet geblokt worden door een NAC'er. Drie punten erbij!