De Graafschap begint flitsend aan nieuwe seizoen: 2-0 winst op Cambuur

De Graafschap is vrijdagavond uitstekend begonnen aan het Keuken Kampioen Divisie-seizoen 2019/2020. Op een volgepakte De Vijverberg won de ploeg van trainer Mike Snoei met 2-0 van de manschappen van onze oud-trainer Henk de Jong. Youssef El Jebli (strafschop) en Calvin Mac-Intosch (eigen doelpunt) tekenden voor de doelpunten.

Vernieuwd team

De Graafschap begon ten opzichte van het laatste duel met SC Cambuur in het vorige seizoen met bijna een volledig vernieuwd team. Van de elf spelers die op 22 mei begonnen in het play-off-duel, startten alleen Leeroy Owusu en Youssef El Jebli in de openingswedstrijd van dit seizoen. Op een goed gevulde en - hoe kan het ook anders - sfeervolle Vijverberg zagen de supporters dat beide ploegen kansen kregen in de beginfase. Eerst werd Cambuur gevaarlijk nadat Erik Schouten naast kopte uit een hoekschop van Robin Maulun. Even later werd Daryl van Mieghem twee keer gevaarlijk. Eerst schoot hij op de vuisten van Sonny Stevens en na bijna een kwartier spelen kon Van Mieghem schieten na goed voorbereidend werk van Mohamed Hamdaoui en El Jebli. Stevens kon de bal echter nog maar net over de lat tikken.

Lat en goal El Jebli

Daarna brak een fase aan waarin beide ploegen elkaar aan het aftasten waren, maar de lat werd wel twee keer geraakt. Hamdaoui mocht vlak voor het halfuur spelen achter de bal gaan staan voor een vrije trap, maar zijn schot spatte uiteen op de lat. Zo’n tien minuten voor de rust mocht ook Cambuur een vrije trap nemen en Hidde Jurjus zag tot zijn geluk de gekrulde trap van Maulun op de lat belanden. Vlak voor de rust drong De Graafschap nog aardig aan en die arbeid werd beloond. In de blessuretijd van de eerste helft mocht El Jebli aanleggen voor een strafschop na een vermeende overtreding op Ralf Seuntjens. El Jebli bleef uiterst koel en liet Stevens kansloos: 1-0.

Goede start tweede helft: 2-0

De Graafschap drong direct vanaf het begin van de tweede helft aan en dat leverde direct gevaar op. Stevens moest eerst een schot van El Jebli pareren, maar niet veel later was het toch raak. Cambuur-verdediger Mac-Intosch tikte de bal achter zijn eigen doelman Stevens na een voorzet van Jesse Schuurman vanaf de linkerkant: 2-0. Vlak voor het uur spelen liet Cambuur even van zich spreken, maar Jurjus had geen moeite met het schot van Giovanni Korte.

Gele kaarten en staan voor Henk

Vervolgens brak een korte fase aan waarin er even op het scherpst van de snede werd gespeeld en dat resulteerde in drie gele kaarten (Van Mieghem, Issa Kallon en Gregor Breinburg) in drie minuten tijd. Hamdaoui probeerde het vervolgens weer van afstand, maar Stevens had niet veel moeite met zijn schot. De Vijverberg ging iets meer dan twintig minuten voor tijd staan voor onze oud-trainer De Jong, die luid werd toegezogen door de supporters. In de slotfase probeerden beide ploegen aan te dringen, maar veel kansen waren er niet meer. De kansen die er waren, werden gecreëerd door De Graafschap. Zo zag Van Mieghem een schot gepareerd worden door Stevens en was invaller Javier Vet in blessuretijd nog dicht bij de 3-0. Zijn snoeiharde pegel werd echter geen doelpunt, door goed optreden van Stevens. Eindstand 2-0: een uitstekend begin aan het nieuwe seizoen.

De Graafschap - SC Cambuur: 2-0

Doelpuntenmaker(s): 1-0 El Jebli (45+2.), 2-0 Mac-Intosch e.d. (51.)

Arbiter: Ingmar Oostrom | Toeschouwers: 9702

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu (58. Van Heertum, Van Huizen, Van de Pavert, Baas; Breinburg, (73. Vet), El Jebli, Schuurman; Van Mieghem (89. Olijve), Seuntjens © en Hamdaoui.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Van Deelen, Mac-Intosch, Schouten ©, Sambissa; Hoedemakers (54. Akoy), Jacobs, Maulun (69. Paulissen); Kallon, Mühren en Korte (84. Oratmangoen).

Gele kaart(en) De Graafschap: Van de Pavert (35.), Van Mieghem (62.), Breinburg (65.).

Gele kaart(en) SC Cambuur: Hoedemakers (15.), Kallon (64.).

{asset:36671:url}