De Graafschap begint finale play-offs met uitzege op Sparta Rotterdam

De Graafschap heeft zaterdagavond de eerste wedstrijd van de finale van de play-offs weten te winnen. Door een benutte strafschop van Youssef El Jebli in blessuretijd won De Graafschap op de valreep met 1-2. Daar zag het er lang niet naar uit, daar Sparta op Het Kasteel al vroeg op een 1-0 voorsprong kwam via Adil Auassar. Door doelpunten van Nabil Bahoui (kopbal) en dus El Jebli knokte De Graafschap zich naar een belangrijke overwinning.

Wisselingen in basis

De Graafschap begon met Javier Vet en Furdjel Narsingh in de basis. Fabian Serrarens en Delano Burgzorg moesten daardoor op de bank plaatsnemen. Ruim vijfhonderd supporters waren meegereisd naar Het Kasteel en zij brachten de sfeer er voorafgaand aan de wedstrijd al lekker in. Het was echter Sparta Rotterdam, dat zich gesteund voelde door het sfeervolle Het Kasteel, met de eerste kans. Binnen een halve minuut kon spits Lars Veldwijk al schieten, maar zijn schot kon makkelijk worden gepakt door Nigel Bertrams.

Vroege 1-0 achterstand

Na acht minuten was het wel raak voor Sparta. Veldwijk brak door op de rechterflank en bediende Auassar, die de bal achter Bertrams knikte: 1-0. De Graafschap had moeite om in de wedstrijd te komen en werd niet gevaarlijk in het eerste kwart van de wedstrijd. Vlak voor het halfuur spelen kreeg Sparta een goede kans op de 0-2, maar Bertrams zag het schot van Abdou Harroui voorlangs gaan. Kort daarna kreeg De Graafschap zijn eerste kans. Charlison Benschop schoot echter vanuit een moeilijke hoek op de vuisten van Tim Coremans. Zo'n tien minuten voor rust kwam De Graafschap goed weg toen Veldwijk op de paal schoot. Behoudens het schot van Benschop werd De Graafschap niet gevaarlijk in de eerste helft waardoor de ruststand 1-0 was in het voordeel van de thuisploeg.

Lastige beginfase tweede helft

De Graafschap probeerde vanaf het begin van de tweede helft aan te dringen, maar slaagde daar onvoldoende in. Sparta lukte het ook niet, waardoor er in het eerste kwartier in de tweede helft geen belangrijke momenten waren, behoudens een gele kaart voor Bart Vriends. Kort daarna kreeg Narsingh wel een kans na een combinatie met Benschop, maar zijn schot miste kracht en ging als rollertje naast. Even later werd een hard schot van Harroui, die gevaarlijk werd na een voorzet van Veldwijk, goed geblokt door de defensie.

Bahoui scoort, rood en penalty El Jebli

Na 67 minuten kon De Graafschap tóch juichen en maakte het de belangrijke gelijkmaker. Uit een uitstekende voorzet van Benschop vanaf de rechterflank kopte Nabil Bahoui snoeihard via de lat achter een kansloze Coremans: 1-1. Even later moest Sparta met tien man verder: Vriends kreeg van arbiter Jochem Kamphuis zijn tweede gele kaart en dus rood na een overtreding op Burgzorg. In de slotfase van de wedstrijd gebeurde er niet veel meer, tot de blessuretijd aanbrak. Jordy Tutuarima brak door in het zestienmetergebied, maar werd neergehaald. De Graafschap kreeg een strafschop en deze werd onberispelijk binnengeschoten door Youssef El Jebli: 1-2. Hierdoor boekte De Graafschap een zeer belangrijke uitzege in aanloop naar de return van komende dinsdag op De Vijverberg (20:45 uur).

Sparta Rotterdam - De Graafschap: 1-2

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Adil Auassar (8.), 1-1 Nabil Bahoui (67.), 1-2 Youssef El Jebli (90+3.)

Arbiter: Jochem Kamphuis | Toeschouwers: 10.031

Opstelling Sparta Rotterdam: Coremans; Dabo, Vriends, Abels, Faye; Auassar, L. Duarte, Harroui; D. Duarte (73. Ache), Veldwijk © (76. Saksela) en Rayhi.

Opstelling De Graafschap: Bertrams; Owusu, S. Nieuwpoort, Straalman ©, Tutuarima; Vet, El Jebli, Matusiwa; Narsingh (84. Van Mieghem), Benschop (76. Serrarens) en Bahoui (71. Burgzorg).

Gele kaart(en) Sparta Rotterdam: Vriends (59.)

Gele kaart(en) De Graafschap: Owusu (72.), Tutuarima (90.)

Rode kaart(en) Sparta Rotterdam: Vriends (74. / 2x geel)