U heeft momenteel geen verbinding.
Nieuws


Artikel techniektraining door trainer Bas van Baar


Artikel techniektraining door trainer Bas van Baar
Differentieel leren bij O13

Op website Catenaccio.nl schreef Bas van Baar, trainer O13 en coördinator talentenplan bij De Graafschap Pincvision Voetbalacademie, samen met Willem Weijs, jeugdtrainer bij Ajax, een artikel over techniektraining:Techniektraining 2.0: zo worden spelers beter zonder dat ze het doorhebben’

Van Baar: “Het artikel beschrijft onze visie op techniektraining. Impliciet leren wordt door wetenschappelijk onderzoek ondersteund en ook hebben we hier beiden goede ervaringen mee in de praktijk. Het was een mooie kans om een groter publiek te laten zien hoe we techniektraining geven bij De Graafschap Pincvision Voetbalacademie”.

Het artikel gaat over methoden voor impliciet leren. Het zijn trucjes die trainers toepassen om spelers iets te laten leren zonder dat ze het zelf doorhebben. Het idee erachter is dat wanneer het leerproces onbewust verloopt, automatisch eigenlijk, spelers beter leren dan wanneer zij expliciet bezig zijn om iets te leren.

In het artikel worden drie fasen benoemd. In fase 2 (de bewegingsvorm) gaat het om het verbeteren van de activiteit. Dat kan vooral bereikt worden door enorm veel variatie aan te brengen in de handeling – een andere aanloop, een andere bal, een ander veld. Het aanbrengen van variatie in de oefening wordt differentieel leren genoemd. Differentieel leren komt de kwaliteit van de handeling uiteindelijk ten goede, omdat het de hersenen talrijke opties geeft.

Ook bij De Graafschap Pincvision Voetbalacademie passen ze differentieel leren toe in de jeugdopleiding. Er wordt regelmatig met verschillende typen ballen getraind: een formaat kleiner dan een normale voetbal, maar ook tennisballen worden gebruikt. Daarnaast is zaalvoetbal onderdeel van de opleiding en wordt er gevarieerd in de omstandigheden bij het trainen van de traptechniek. Ten slotte liggen er nog mogelijkheden bij het veranderen van de techniek. Zo kan de bal hoog op een pion gelegd worden of juist halfhoog, op een lagere pion. Spelers kunnen een rondje draaien voor ze schieten, een coach kan een bal op talloze verschillende manieren aanspelen – variëren is eigenlijk eindeloos mogelijk.

Lees het volledige artikel via: www.catenaccio.nl/techniektraining-2-0-zo-worden-spelers-beter-zonder-dat-ze-het-doorhebben/


Nieuwsoverzicht
Deel dit nieuwsbericht

Volgende wedstrijd

De vijverberg, Doetinchem

De Graafschap
vr
26
apr.
20:00
uur
MVV Maastricht
De Graafschap
Stadion de Vijverberg
Lijsterbeslaan 101A
7004 GN Doetinchem
ROUTE
Contact
  • bel de superboeren:
  • (0314) 36 84 50
  • Openingstijden:
  • Ma t/m vr: 09:30 uur – 12:30 uur
  • Op dagen waarop De Graafschap een thuiswedstrijd speelt, is de receptie geopend van 12.00 tot 20.00 uur.

  • Of stuur een email:
  • [javascript protected email address]
Ontwerp Realisatie: a&m impact internetdiensten
loading spinner