De Graafschap in Gelderse derby niet voorbij NEC

De Graafschap heeft de Gelderse derby tegen NEC niet weten te winnen. Daardoor lijdt de ploeg van trainer Jan Vreman voor het eerst dit seizoen een nederlaag in stadion De Vijverberg. Na een kwart wedstrijd opende Anthony Limbombe uit een vrije trap de score. In de tweede helft was het invaller Kristjan Emilsson die zijn ploeg op 0-2 zette en daarmee de volle winst bezorgde.

Gelijkopgaande openingsfase

De Graafschap begon met Caner Cavlan als linksback en met Dean Koolhof als nummer tien aan het duel. Na een gelijkopgaande openingsfase was de eerste mogelijkheid voor de bezoekers uit Nijmegen. Alireza Jahanbakhsh zette vanaf de rechterkant voor, waarna Navarone Foor over de goal van Jasper Heusinkveld schoot. Na een kwart wedstrijd spelen kwam NEC via Anthony Limbombe op voorsprong. De linksbuiten krulde een vrije trap achter Heusinkveld, die geen redding wist te brengen: 0-1.

Kansen voor De Graafschap

Kort na het openingsdoelpunt moest Dean Koolhof het veld met een blessure verlaten; Santy Hulst was zijn vervanger. Na de goal hadden beide ploegen moeite met het creëren van echt grote kansen. Drie minuten voor de rust gaf Jerry van Ewijk een prima voorzet op Vlatko Lazic, die de bal niet tussen de palen kon krijgen. Luttele minuten later was De Graafschap opnieuw dichtbij de gelijkmaker. Karim Tarfi verzond een uitstekende pass in de richting van Vincent Vermeij, die zijn schot door NEC-doelman Joshua Smits gekeerd zag worden. Derhalve gingen beide ploegen met een stand van 0-1 de rust in.

NEC verdubbelt score

In het tweede bedrijf kwam NEC iets beter uit de kleedkamer, hoewel grote kansen uitbleven. Na een uur spelen kreeg het team van trainer Ruud Brood een tweetal mogelijkheden om de marge te verdubbelen. Een schot van Limbombe werd gered door Heusinkveld, die Foor kort daarna zag overschieten. De beslissing in het duel viel na driekwart wedstrijd: invaller Kristjan Emilsson haalde doeltreffend uit en liet Heusinkveld kansloos achter. Na de tweede Nijmeegse treffer creëerden zowel De Graafschap als NEC weinig grote kansen meer. Lazic schoot over de goal van Smits en Jahanbakhsh deed hetzelfde aan de andere kant van het veld: eindstand 0-2.

De Graafschap - NEC 0-2

Arbiter Pieter Vink | Toeschouwers: 7.886

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Anthony Limbombe (25'), 0-2 Kristjan Emilsson (68')

Opstelling De Graafschap: Jasper Heusinkveld; Nathaniel Will (67' Jordan Garcia Calvete), Robin Pröpper, Ted van de Pavert, Caner Cavlan; Vlatko Lazic, Edwin Linssen, Dean Koolhof (27' Santy Hulst), Karim Tarfi; Jerry van Ewijk en Vincent Vermeij (60' Kristopher Vida).

Opstelling NEC: Joshua Smits; Marcel Appiah, Rens van Eijden, Tobias Haitz, Kevin Conboy; Tom Daemen, Gregor Breinburg, Navarone Foor (69' Muhammed Mert); Alireza Jahanbakhsh, Sjoerd Ars (59' Kristjan Emilsson) en Anthony Limbombe (82' Giovanni Gravenbeek).

Gele kaart(en) De Graafschap: Karim Tarfi (34'), Robin Pröpper (66')

Gele kaart(en) NEC: Tom Daemen (58')