Koolhof helpt De Graafschap aan prima overwinning op Jong Ajax

De Graafschap heeft ook Jong Ajax op een nederlaag getrakteerd: 3-0. Het was de vijfde keer op rij dat de ploeg van trainer Jan Vreman thuis ongeslagen bleef. Vier van die vijf duels werden gewonnen. Dean Koolhof blonk uit onder het toeziend oog van 7.565 toeschouwers. Hij scoorde, versierde een door Jerry van Ewijk verzilverde strafschop, en zag Vincent Vermeij de 3-0 maken.

Koolhof maakt rentree in basis

Bij De Graafschap mocht Koolhof, na maandenlang blessureleed en twee keer een invalbeurt, zijn rentree in de basis maken. Dat ging ten koste van Jordan Garcia-Calvete, die plaatsnam op de reservebank. Verder zat Jasper Heusinkveld weer bij wedstrijdselectie, ook de keeper was geruime tijd geblesseerd. Het duel met Jong Ajax was voor rust in handen van De Graafschap; de Amsterdammers moesten vooral tegenhouden, ook al leverde het de thuisploeg niet bijzonder veel honderd procent kansen op.

Koolhof scoort direct

Na tien minuten kreeg Karim Tarfi dé mogelijkheid om De Graafschap op 1-0 te zetten, ware het niet dat hij uit kansrijke positie de bal precies in de richting van Ajax-keeper André Onana schoot. Zeven minuten later was het wel raak, toen Caner Cavlan de spelmaker Koolhof in de zestien vond. Laatstgenoemde verlengde knap en scoorde zodoende de 1-0. Voor rust schoot Jong Ajax slechts driemaal op doel van Hidde Jurjus, terwijl het aan de andere kant redelijk druk bleef. De eerste helft was niet bijzonder vermakelijk, ondanks een prima kans voor Jerry van Ewijk, een schot van Ajax-back Leeroy Owusu en een mogelijkheid voor Koolhof.

{asset:10420:url}

Geen tweede goal

Bij rust stond het echter 1-0 in het voordeel van de Doetinchemmers. Na rust voetbalden de gasten iets verder naar voren toe, zonder kansen te creëren. De Graafschap liet zich via Vermeij wel zien voor het doel van Onana, maar de spits vergat op aangeven van Van Ewijk een grote mogelijkheid op de 2-0 te benutten. Daardoor bleef het tot de laatste twintig minuten spannend. Ajax zorgde via Richairo Zivkovic en Queensy Menig voor hachelijke momenten, alvorens De Graafschap de score verdubbelde.

Van Ewijk met zestiende

Fabian Sporkslede was nog maar net in het boekje van scheidsrechter Tom Koekoek gegaan of hij haalde Koolhof neer in de zestien. Het leverde geen tweede gele kaart op, maar wel een strafschop voor De Graafschap. Clubtopscorer Van Ewijk bleef uiterst koel en scoorde vanaf de staf de 2-0; zijn zestiende competitietreffer. Bijna werd het nog 3-0 na een geweldige knal van Koolhof, die de paal teisterde. Vermeij maakte niet veel later alsnog de derde na een mooie voorzet van Lazic. Dat werd de eindstand, daar een vrije trap van Edwin Linssen nog maar net werd gekeerd door Onana.

{asset:10421:url}

De Graafschap - Jong Ajax: 3-0

Arbiter Tom Koekoek | Toeschouwers: 7.565

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Dean Koolhof (17'), 2-0 Jerry van Ewijk (78', pen.), 3-0 Vincent Vermeij (88')

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Vlatko Lazic, Bart Straalman, Robin Pröpper (62' Ted van de Pavert), Caner Cavlan; Kristopher Vida, Edwin Linssen, Dean Koolhof (90' Santy Hulst), Karim Tarfi (76' Jordan Garcia-Calvete); Vincent Vermeij en Jerry van Ewijk.

Opstelling Jong Ajax: André Onana; Leeroy Owusu (84' Tom Noordhoff), Kenny Tete, Damian van Bruggen, Mauro Savastano; Fabian Sporkslede, Danny Bakker, Django Warmerdam; Queensy Menig, Richairo Zivkovic (78' Sam Hendriks) en Viktor Fischer (46' Elton Acolatse).

Gele kaart(en) De Graafschap: Pröpper (4'), Vermeij (49'), Linssen (55')

Gele kaart(en) Jong Ajax: Sporkslede (77'), Tete (90+1')