De Graafschap wint door treffer Hulst van nummer drie Eindhoven

De Graafschap heeft vrijdagavond een belangrijke overwinning geboekt op nummer drie FC Eindhoven: 1-0. Santy Hulst werd uiteindelijk de matchwinner. De invaller scoorde acht minuten voor tijd op aangeven van Jerry van Ewijk de winnende. De uitslagen op andere velden vielen met het oog op de periodetitel lang gunstig uit, maar uiteindelijk won FC Oss door een late goal de derde periodetitel.

Eén wijziging

De Graafschap-trainer Jan Vreman moest voor het duel met Eindhoven noodgedwongen een wijziging aanbrengen in zijn basiselftal. Robin Pröpper was geschorst en werd vervangen door Lion Kaak. Daardoor begon Edwin Linssen in het hart van de defensie. De manschappen van Vreman hadden nog een minieme kans op de periodetitel. Alleen als VVV-Venlo, FC Emmen, FC Oss en Sparta Rotterdam punten zouden morsen én De Graafschap van Eindhoven zou winnen, konden de Superboeren de periodetitel winnen.

Geen goals voor rust

Eindhoven kreeg voor rust echter de beste kansen op De Vijverberg. Hidde Jurjus hield zijn ploeg tweemaal goed op de been. Allereerst na een inzet van Jason Bourdouxhe en vlak voor rust ontnam de keeper ook Tom Boere een doelpunt. De Graafschap had een optisch overwicht, maar creëerde op een kopbal van Vincent Vermeij na niet heel veel grote kansen in de eerste helft. Doelpogingen waren er wel van Garcia-Calvete en Jerry van Ewijk (tweemaal). Tot aan de rust bleef het echter bij 0-0.

{asset:10123:url}

Weinig kansen

In de eerste minuten na de pauze kreeg zowel Eindhoven als De Graafschap een goede kans om verandering in de score aan te brengen. Eerst rolde een voorzet van Eindhoven vlak voor de doellijn langs, maar niemand van Eindhoven gaf het beslissende tikje. Aan de andere kant stak een Eindhoven-verdediger een stokje voor een grote kans van Vermeij, die dan ook niet scoorde. De uitslagen op de andere velden vielen met een kwart wedstrijd te gaan nog gunstig uit. Twintig minuten voor tijd kreeg De Graafschap bijna hulp van Eindhoven-doelman Tom Muyters, die een gekraakte voorzet van Vlatko Lazic onder druk van Vermeij op zijn eigen lat tikte.

Hulst scoort winnende

Ook het publiek voelde dat het nog mogelijk was. Het schreeuwde De Graafschap naar voren en dat hielp. Invaller Santy Hulst mikte op aangeven van Van Ewijk de 1-0 tegen de touwen. Elders had Oss via Jonathan Opoku de 1-0 gemaakt. Daardoor ging de periodetitel naar de Ossenaren. Eindhoven kreeg in Doetinchem nog kansen, maar Jurjus redde opnieuw fraai op een poging van Diego Karg en iets later miste Jens van Son en pakte Jurjus nogmaals een prima bal. Daardoor bleven de drie punten in Doetinchem. En die zijn meer dan welkom.

{asset:10124:url}

De Graafschap - FC Eindhoven 1-0

Arbiter: Reinold Wiedemeijer | Toeschouwers: 4.350

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Santy Hulst (82')

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Vlatko Lazic, Bart Straalman, Edwin Linssen (85' Tolgahan Cicek), Caner Cavlan; Kristopher Vida, Lion Kaak (68' Soufian Echcharaf), Jordan Garcia-Calvete (72' Santy Hulst), Karim Tarfi; Vincent Vermeij en Jerry van Ewijk.

Opstelling FC Eindhoven: Tom Muyters; Timothy Durwael (83' Diego Karg), Norichio Nieveld, Chiro N'Toko, Maxime Gunst; Jens van Son, Fries Deschilder, Branco van den Boomen; Jason Bourdouxhe (61' Torino Hunte), Tom Boere en Joey Sleegers.