De Graafschap verliest van Heerenveen en lijdt eerste thuisnederlaag in 2016

De Graafschap heeft zondag in eigen huis verloren van sc Heerenveen (0-1). Voor de Friezen maakte Morten Thorsby het enige doelpunt van de wedstrijd. Voor rust was De Graafschap vele malen beter en had het afstand moeten nemen. Heerenveen kwam goed weg met drie punten.

Volle Vijverberg

Het was voorafgaand aan de wedstrijd weer als vanouds druk op weg naar het stadion. In totaal zaten er zondagmiddag 12.314 bezoekers op de tribunes van stadion De Vijverberg. Zij steunden De Graafschap vocaal en zagen dat de manschappen van Vreman voor rust veruit de betere partij waren. De beste kansen waren ook voor de Superboeren. De eerste honderd procent kans was voor 'derbyheld' Vincent Vermeij, die van twee meter recht op Heerenveen-doelman Erwin Mulder schoot.

Kansen De Graafschap

Na elf minuten lag de bal wel in het doel achter Mulder, maar had Youssef El Jebli een duwfout gemaakt jegens Caner Cavlan. De oud-Superboer werd voor de wedstrijd overigens nog in het zonnetje gezet en bedankt voor zijn bewezen diensten in ons promotiejaar. De Graafschap bleef voor rust beter en kreeg kansen via Nathaniel Will en Cas Peters. Tussendoor schoot Henk Veerman uit de draai net naast. Tien minuten voor rust kreeg Peters nogmaals een kans, ditmaal na geschutter in de Heerenveen-defensie. De aanvaller van De Graafschap gleed de bal echter in het zijnet.

{asset:15810:url}

Driver geblesseerd

Luttele minuten later schreeuwden hij en alle aanwezigen - behalve die van Heerenveen - om een strafschop na een bal tegen de hand van Joost van Aken. Arbiter Kevin Blom kende geen strafschop toe. En vlak voordat het rustsignaal klonk kopte Peters een voorzet van Andrew Driver net over. Driver raakte bij die actie wel geblesseerd en moest het veld verlaten. In de tweede helft was het spel van beide kanten wat slordig en schoot Veerman de bal rakelings over de kruising.

Heerenveen wint

In het laatste kwart van de wedstrijd kwam Heerenveen heel fortuinlijk op een 0-1 voorsprong. Een schot van Veerman werd gekraakt, waarna Morten Thorsby van dichtbij de openingstreffer maakte. Daarna kwamen Nathan Kabasele en Piotr Parzyszek in de ploeg, maar De Graafschap speelde na rust niet zo goed als voor rust. Hidde Jurjus redde nog goed op een inzet van de uitgebroken Sam Larsson. Het duel eindigde met twee kansen voor Kabasele, die een grote om zeep hielp en daardoor kwam er een einde aan de ongeslagen thuisstatus van De Graafschap in 2016. 0-1 eindstand.

{asset:15811:url}

De Graafschap - sc Heerenveen: 0-1

Arbiter Kevin Blom | Toeschouwers: 12.314

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Morten Thorsby (66’)

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Nathaniel Will, Robin Pröpper, Ted van de Pavert, Tolgahan Çiçek; Karim Tarfi, Lion Kaak, Youssef El Jebli (71’ Piotr Parzsyzek), Andrew Driver (46’ Kristopher Vida); Vincent Vermeij en Cas Peters (71’ Nathan Kabasele).

Opstelling sc Heerenveen: Erwin Mulder; Pele van Anholt, Joost van Aken, Jeremiah St. Juste, Caner Cavlan (84’ Lucas Bijker); Stefano Marzo, Morten Thorsby, Joey van den Berg; Arber Zeneli, Henk Veerman en Sam Larsson.

Gele kaart(en) De Graafschap: Pröpper (51’), Tarfi (71’), Çiçek (74’)

Gele kaart(en) sc Heerenveen: Mulder (45’), Van den Berg (78’)