De Graafschap verliest in eigen huis van FC Groningen

De Graafschap heeft zaterdagavond in eigen huis een 1-2 nederlaag geleden tegen FC Groningen. De noorderlingen scoorden vlak voor rust via Albert Rusnak. Michael de Leeuw maakte er 0-2 van, alvorens Nathan Kabasele het duel vanaf de strafschopstip nog spannend maakte. Het bleef bij 1-2.

'Parijs' en KWF

Voorafgaand aan een minuut van totale stilte, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vreselijke gebeurtenissen in Parijs, stond De Graafschap op tegen de verschrikkelijke ziekte kanker. Iedereen weet wat er enkele weken terug gebeurde en De Graafschap wilde dan ook een statement maken. Met de nodige KWF-vlaggen, spandoeken en uitingen was de boodschap duidelijk: 'Samen komen we steeds dichterbij'. Op De Vijverberg werd natuurlijk ook gevoetbald. Ten opzichte van het vorige duel voerde trainer Jan Vreman één wijziging door bij De Graafschap: Youssef El Jebli op het middenveld in plaats van de geschorste Robin Pröpper.

Jurjus redt geregeld

In de eerste helft gebeurde het nodige. De Graafschap was minimaal gelijkwaardig aan tegenstander Groningen, maar de beste kansen waren wel voor de noorderlingen. Na 21 minuten legde oud-Graafschapper Michael de Leeuw in de zestien af op Jarchinio Antonia, die Hidde Jurjus op zijn weg naar het doel vond. De sluitpost stond zijn hok uitstekend te verdedigen en zag luttele minuten na de eerste kans dat Jesper Drost van dichtbij huizenhoog over schoot. Nadat Bryan Smeets datzelfde deed vanuit de tweede lijn, mikte Antonia naast door goed keeperswerk van Jurjus, die zijn doel flink verkleinde.

{asset:14329:url}

0-1 via Rusnak

Het duurde even, maar ook De Graafschap kreeg honderd procent kansen voor rust. Groningen-doelman Sergio Padt kon een schot van Alexander Bannink ternauwernood tot corner verwerken. Uit die hoekschop knikte Ted van de Pavert in, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. Vlak voordat het rustsignaal klonk, sloeg Groningen wél toe. Eerst redde Jurjus katachtig op een kopstoot van De Leeuw, maar drie minuten later verschalkte Albert Rusnak de doelwachter met een knappe volley: 0-1. In de tweede helft moest De Graafschap aanvallen. Dat deed het ook, getuige twee gevaarlijke schoten van Cas Peters en El Jebli.

'Alles of niets'

De Graafschap kon niet echt doordrukken, ook niet met Vincent Vermeij als invaller. Groningen profiteerde optimaal via De Leeuw, die Ted van de Pavert uitkapte en met een fraaie lob voor de 0-2 zorgde. Twaalf minuten voor tijd kreeg De Graafschap uit het niks een strafschop, daar Vermeij tegen de hand van Kasper Larsen kopte. Nathan Kabasele ging achter de bal staan en maakte geen fout: 1-2. Tien spannende minuten leken aan te breken; het publiek wilde 'alles of niets'. Het werd niets, De Graafschap bleef met lege handen achter: 1-2.

{asset:14330:url}

De Graafschap - FC Groningen 1-2

Toeschouwers: 10.083 | Arbiter Edwin de Graaf

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Albert Rusnak (43’), 0-2 Michael de Leeuw (68’), 1-2 Nathan Kabasele (78', str.)

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Nathaniel Will, Bart Straalman, Ted van de Pavert, Jeroen Tesselaar; Alexander Bannink, Bryan Smeets, Youssef El Jebli (73’ Kristopher Vida), Andrew Driver (83' Tom Menting); Nathan Kabasele en Cas Peters (59’ Vincent Vermeij).

Opstelling FC Groningen: Sergio Padt; Hans Hateboer, Etiënne Reijnen, Kasper Larsen, Lorenzo Burnet (86' Abel Tamata); Johan Kappelhof, Jesper Drost, Simon Tibbling (76’ Hedwiges Maduro); Jarchinio Antonia, Michael de Leeuw en Albert Rusnak (71’ Bryan Linssen).

Gele kaart(en) De Graafschap: Driver (56’), Kabasele (84')

Gele kaart(en) FC Groningen: Padt (90+2')