​De Graafschap verliest bij terugkeer in Eredivisie van Heerenveen

De Graafschap heeft een 3-1 nederlaag geleden op bezoek bij sc Heerenveen. Zodoende verliep de terugkeer in de Eredivisie niet zoals gehoopt. Maar met name in de laatste twintig minuten kreeg de ploeg van Jan Vreman wat kansen. Heerenveen was in het eerste uur heer en meester. Simon Thern scoorde twee keer, ook Mitchell te Vrede vond het net. Voor De Graafschap kopte Vincent Vermeij raak.

Vijf nieuwelingen

Met negen Eredivisie-debutanten begon De Graafschap vier dagen later dan gepland aan een nieuw avontuur op het hoogste niveau. Dat gebeurde in Friesland, in het Abe Lenstra Stadion van sc Heerenveen. Vijf nieuwelingen verschenen aan de aftrap bij De Graafschap: Thijs Bouma, Tim Linthorst, Bryan Smeets, Erik Quekel en Nathan Kabasele. Al na zeven minuten lag de bal achter doelman Hidde Jurjus, maar de goal van Luciano Slagveer werd afgekeurd wegens een vermeende overtreding van Mitchell te Vrede.

Twee goals Heerenveen

Heerenveen was voor rust echter de betere partij en bleef goede kansen creëren. Te Vrede mikte tweemaal over, voordat Simon Thern profiteerde van een fout van De Graafschap. De middenvelder pikte de bal op de rand van de zestien op en verschalkte Jurjus: 1-0. Dertien minuten na de openingstreffer, die halverwege de eerste helft viel, verdubbelde Heerenveen-aankoop Te Vrede de score. Van dichtbij tikte de spits een voorzet van Slagveer binnen (2-0).

Thern met tweede

Het was overigens niet zo dat De Graafschap niks creëerde. Vlak voor rust kreeg Nathan Kabasele, die snel, vaardig en gedreven oogde, de beste mogelijkheid op een Doetinchemse treffer. Erwin Mulder redde knap. Heerenveen begon ook goed aan de tweede helft en het kwaliteitsverschil was zichtbaar. Het resulteerde na 54 minuten ook in de 3-0 van Thern, die een strakke voorzet van Branco van den Boomen raak knikte. In het restant van de tweede helft nam Heerenveen gas terug en zorgde De Graafschap nog voor hachelijke situaties in de zestien van de opponent.

Vermeij zorgt voor 3-1

Eerst schoot Dean Koolhof vanaf twintig meter - buiten bereik van Mulder - op de buitenkant van de paal. En zeventien minuten voor het einde van de wedstrijd knikte invaller Vincent Vermeij uit een hoekschop rakelings over. Alexander Bannink, een andere invaller van De Graafschap, volleerde ook bijna de 3-1 achter Mulder. De keeper redde opnieuw prachtig. Mulder had acht minuten voor tijd geen antwoord op een kopbal van Vermeij na een mooie aanval en voorzet van Will: 3-1. Zo kreeg De Graafschap toch wat kansen tegen de Friezen. Het duel eindigde in 3-1. Op naar zaterdag, dan is PEC Zwolle in stadion De Vijverberg onze volgende tegenstander.

sc Heerenveen - De Graafschap 3-1

Scheidsrechter Edwin van de Graaf | Toeschouwers: n.n.b.

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Simon Thern (23'), 2-0 Mitchell te Vrede (36'), 3-0 Simon Thern (54'), 3-1 Vincent Vermeij (82')

Opstelling sc Heerenveen: Erwin Mulder; Pele van Anholt, Jerry St. Juste (90' Kenny Otigba), Lucas Bijker, Caner Cavlan; Simon Thern, Branco van den Boomen, Joey van den Berg; Luciano Slagveer (61' Younes Namli), Mitchell te Vrede en Sam Larsson (81' Morten Thorsby).

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Thijs Bouma, Robin Pröpper, Tim Linthorst, Nathaniel Will; Kristopher Vida, Lion Kaak (57' Alexander Bannink), Dean Koolhof, Bryan Smeets; Nathan Kabasele (70' Youssef El Jebli) en Erik Quekel (70' Vincent Vermeij).