De Graafschap stunt niet tegen FC Twente

De Graafschap had zich flink verheugd op de bekerwedstrijd tegen FC Twente en begon door de 1-0 van Vincent Vermeij voortvarend, maar kon uiteindelijk niet voor een stunt zorgen. FC Twente boekte een 2-4 overwinning. Namens de gasten zorgden Jesús Corona (twee) en Hakim Ziyech (twee) voor de doelpunten. Elf minuten voor tijd werd de eindstand door een eigen goal van Andreas Bjelland bepaald op 2-4.

De Vijverberg in vuur en vlam

De Graafschap-trainer Jan Vreman wijzigde zijn basiselftal niet ten opzichte van het uitduel met FC Eindhoven (4-3 nederlaag). Vincent Vermeij begon als nummer tien en hielp een strijdvaardig De Graafschap al in de elfde minuut aan een treffer. Uit een hoekschop van Jordan Garcia-Calvete knikte Vermeij raak voor de 1-0. De Vijverberg stond in vuur en vlam en de supporters zagen dat De Graafschap in de eerste helft de beste kansen kreeg, ondanks een optisch overwicht voor Twente.

Twee goals vlak voor rust

Jerry van Ewijk had binnen een tijdsbestek van drie minuten tweemaal een goede kans om de voorsprong van De Graafschap te vergroten, maar liet dat na. Eerst redde Sonny Stevens en iets later raakte Van Ewijk van dichtbij de bal totaal verkeerd. Kansen van Twente lieten lang op zich wachten, maar vijf minuten voor rust kwamen de Tukkers via een fraaie omhaal van Jesús Corona op gelijke hoogte (1-1). Op slag van rust volgde zelfs de 1-2. Hakim Ziyech, aangever bij de gelijkmaker, rondde beheerst af na een assist van Youness Mokhtar. Tussen werd een akkefietje tussen Sonny Stevens en Robin Pröpper door arbiter Siemen Mulder afgedaan met een gele kaart voor beide spelers.

Slordig De Graafschap

De Graafschap begon slordig aan het tweede bedrijf en mocht Hidde Jurjus dankbaar zijn dat Mokhtar in de eerste minuut na rust het duel niet in het slot gooide. De thuisploeg bleef echter onnauwkeurig in balbezit en dat leidde na 61 minuten alsnog de 1-3 in. Corona maakte zich in de zestien goed vrij met een knappe actie en schoot via de binnenkant van de paal de 1-3 achter Jurjus. Vlak daarna had Corona zijn hattrick kunnen completeren, ware het niet dat hij ditmaal een fout in de De Graafschap-defensie niet afstrafte.

Duel vroegtijdig beslist

In de tweede helft kwam De Graafschap, dat voor rust een echte vechtmachine was, er eigenlijk niet meer aan te pas. De zoveelste fout resulteerde zelfs in de 1-4 van Ziyech. De middenvelder liet Jurjus met een poging vanaf veertig meter kansloos, al zat de doelman er nog wel aan. Twente vergat om in de slotfase via invaller Kusk verder uit te lopen, daar hij eerst op Jurjus stuitte en daarna de paal teisterde. In plaats daarvan scoorde De Graafschap voor de tweede keer deze avond. Invaller Tolgahan Cicek zette druk op de Twente-defensie en dwong samen met Van Ewijk een eigen doelpunt van Andreas Bjelland af: 2-4 eindstand.

De Graafschap - FC Twente 2-4

Arbiter Siemen Mulder | Toeschouwers: 8.154

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Vincent Vermeij (11’), 1-1 Jesús Corona (40’), 1-2 Hakim Ziyech (45’), 1-3 Jesús Corona (61’), 1-4 Hakim Ziyech (69’), 2-4 Andreas Bjelland e.d. (79’)

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Vlatko Lazic (78’ Bart Straalman), Robin Pröpper (75’ Jan Lammers), Ted van de Pavert, Caner Cavlan; Jordan Garcia-Calvete (66’ Tolgahan Cicek), Soufian Echcharaf, Vincent Vermeij, Karim Tarfi; Jerry van Ewijk en Kristopher Vida.

Opstelling FC Twente: Sonny Stevens; Cuco Martina, Andreas Bjelland, Darryl Lachman, Dico Koppers; Kamohelo Mokotjo, Hakim Ziyech, Orlando Engelaar (78’ Hidde ter Avest); Bilal Ould-Chikh (66’ Kasper Kusk), Jesús Corona (73’ Renato Tapia) en Youness Mokhtar.

Gele kaart(en) De Graafschap: Pröpper (43’)

Gele kaart(en) FC Twente: Stevens (43’)