De Graafschap ondanks nederlaag tegen AZ naar Jupiler Play-Offs

De Graafschap mag zich melden in de Jupiler Play-Offs. Ondanks een 4-1 nederlaag op bezoek bij AZ in Alkmaar bereikten de manschappen van trainer Jan Vreman - met nog één duel te gaan - de play-offs. Mark Diemers zette de Superboeren nog wel op voorsprong tegen AZ, maar de Alkmaarders bleken daarna de betere partij.

400 meegereisde fans

De Graafschap begon met dezelfde elf namen die FC Utrecht anderhalve week geleden met 0-2 versloegen. Onder het toeziend oog van ruim 400 meegereisde Superboeren, die voor veel sfeer in het uitvak zorgden, nam De Graafschap in de eerste fase het initiatief. Na een kopballetje van Vincent Vermeij maakte Mark Diemers al na zeven minuten de openingstreffer. Een weggewerkte voorzet viel voor zijn voeten, waarna het een koud kunstje voor de middenvelder was om de 0-1 te maken.

Strafschop en foute pass

Het was voor de zesde keer in de laatste zeven Eredivisie-duels van De Graafschap dat de ploeg van Vreman op voorsprong kwam. AZ nam vervolgens het initiatief over en besloot de druk op te voeren. Bryan Smeets legde na veertien minuten de behendige Ridgeciano Haps neer in de zestien, waarna Vincent Janssen de toegekende strafschop benutte: 1-1. Die goal werd gevolgd door de 2-1 van Haps. De linksback profiteerde van een fout in de opbouw van De Graafschap, kaatste met Joris van Overeem en vuurde raak: 2-1.

{asset:16702:url}

Misverstanden in defensie

Voor rust viel nog een goal voor de Alkmaarders, door matig verdedigen en misverstanden bij De Graafschap. Nadat Tolgahan Cicek de 3-1 van Alireza Jahanbakhsh aanvankelijk voorkwam, mikte de buitenspeler iets later alsnog raak. Zo stond het 3-1 bij rust. De Graafschap kwam echter redelijk uit de startblokken in de tweede helft, al was het soms onnauwkeurig. Vincent Vermeij mikte vijf minuten na rust nét niet raak. Datzelfde deden Vincent Janssen en Celso Ortiz aan de andere kant, zij besloten met een poging die naast ging.

Naar de Jupiler Play-Offs

Nathaniel Will scoorde wel na 65 minuten, maar zijn goal werd vanwege vermeend buitenspel afgekeurd. Vermeij had De Graafschap ook aan de 3-2 kunnen helpen, maar stuitte op AZ-keeper Sergio Rochet. Aan de andere kant pakte Hidde Jurjus een poging van Janssen. Via Van Overeem werd het alsnog 4-1 en dat werd ook de eindstand. SC Cambuur verloor van PSV en is gedegradeerd, daardoor gaat De Graafschap in de Jupiler Play-Offs spelen. Later is alle informatie over die wedstrijden te vinden op onze site.

{asset:16703:url}

AZ - De Graafschap 4-1

Arbiter Dennis Higler | Toeschouwers: 16.799

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Mark Diemers (7'), 1-1 Vincent Janssen (14', str.) 2-1 Ridgeciano Haps (22'), 3-1 Alireza Jahanbakhsh (40'), 4-1 Joris van Overeem (75')

Opstelling AZ: Sergio Rochet; Mattias Johansson, Ron Vlaar, Stijn Wuytens, Ridgeciano Haps; Joris van Overeem, Muamer Tankovic (61' Celso Ortiz), Ben Rienstra; Alireza Jahanbakhsh (87' Levi Garcia), Vincent Janssen, Dabney dos Santos.

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Nathaniel Will (78' Bart Straalman), Robin Pröpper, Ted van de Pavert, Tolgahan Cicek; Bryan Smeets, Mark Diemers, Dean Koolhof (70' Youssef El Jebli), Andrew Driver; Vincent Vermeij en Cas Peters (65' Piotr Parzyszek).

Gele kaart(en) AZ: Ortiz (80')

Gele kaart(en) De Graafschap: Cicek (68'), Pröpper (83')