​De Graafschap hard onderuit bij Jong Ajax

De Graafschap heeft zaterdag op bezoek bij Jong Ajax een pijnlijke nederlaag geleden. In de laatste competitiewedstrijd van 2014 ging De Graafschap met 3-1 onderuit. Sam Hendriks scoorde de 1-0, terwijl Queensy Menig voor de 2-0 en 3-0 zorgde. De ploeg van Jan Vreman kon amper een vuist maken, maar scoorde via Jerry van Ewijk (strafschop) wel de 3-1. De Graafschap eindigde het duel met tien man na een rode kaart voor Ted van de Pavert.

Matige eerste helft

Vreman deed in het laatste duel van 2014 geen beroep op Caner Cavlan, die werd vervangen door Tolgahan Cicek. Op sportpark De Toekomst, waar het koud en kil was, speelde De Graafschap een zeer matige eerste helft. Het spel van de Doetinchemmers was niet best en Jong Ajax profiteerde daar optimaal van. De beloften van de Amsterdammers kregen voor rust enkele prima mogelijkheden en scoorden tweemaal.

Goals van Ajax

Oud-Graafschapper Sam Hendriks tekende in de twaalfde minuut met een schot vanuit de tweede lijn voor de 1-0. Ook vorig seizoen opende de spits van Jong Ajax de score tegen De Graafschap op De Toekomst. Toen won De Graafschap uiteindelijk met 1-2. Zaterdagmiddag liepen de bezoekers echter constant achter de feiten aan, want na 36 minuten verdubbelde Jong Ajax de score via Queensy Menig. Hij soleerde door het centrum van de Doetinchemse defensie en rondde koel af: 2-0.

{asset:9426:url}

Opnieuw een 3-0 achterstand

In de eerste helft kreeg Jong Ajax meer aardige kansen. Onder meer doelpuntenmaker Menig, Robert Muric en Riechedly Bazoer hadden De Graafschap op een nog grotere achterstand kunnen zetten. Trainer Vreman greep na 41 minuten in door Edwin Linssen te brengen voor Soufian Echcharaf. In de tweede helft ging het niet veel beter. In de 54e minuut zorgde Menig met een bekeken schot voor de 3-0. Zo keek De Graafschap, evenals vorige week bij FC Eindhoven, tegen een 3-0 achterstand aan.

Spanning keert niet terug

Daar waar Vincent Vermeij vorige week al snel na de 3-0 de spanning terugbracht door de 3-1 te maken, liet de spits dat zaterdag na. Ook Cicek had het geluk niet aan zijn zijde na een fraaie lob. Zijn inzet werd voor de doellijn gekeerd, terwijl een schot van Linssen naast ging. De Graafschap scoorde een klein kwartier voor tijd alsnog in Amsterdam. Na een overtreding van Jong Ajax-doelman Indy Groothuizen op Karim Tarfi maakte Jerry van Ewijk vanaf de stip geen fout: 3-1. Kort daarna kreeg Ted van de Pavert een directe rode kaart, waardoor De Graafschap het duel met tien man eindigde.

{asset:9427:url}

Jong Ajax - De Graafschap 3-1

Arbiter Edwin Boot | Toeschouwers: 573

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Sam Hendriks (12’), 2-0 Queensy Menig (36’), 3-0 Queensy Menig (54’), 3-1 Jerry van Ewijk (77’, pen.)

Opstelling Jong Ajax: Indy Groothuizen; Tom Noordhoff (88’ Damon Mirani), Kenny Tete, Damian van Bruggen, Robert van Koesveld; Riechedly Bazoer, Queensy Menig, Danny Bakker; Robert Muric (77’ Elton Acolatse), Sam Hendriks en Sheraldo Becker.

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Vlatko Lazic, Robin Pröpper, Ted van de Pavert, Tolgahan Cicek; Jordan Garcia-Calvete (84’ Jan Lammers), Soufian Echcharaf (41’ Edwin Linssen), Vincent Vermeij, Karim Tarfi; Kristopher Vida (68’ Tom Menting) en Jerry van Ewijk.

Gele kaart(en) Jong Ajax: Groothuizen (76’)

Gele kaart(en) De Graafschap: Van de Pavert (60’), Linssen (61')