De Graafschap boekt belangrijke overwinning op FC Oss

De Graafschap heeft zaterdagavond een belangrijke 2-1 overwinning geboekt op concurrent FC Oss. Het verschil was voor aanvang drie punten in het voordeel van Oss, maar door de zege komt De Graafschap langszij. Kristopher Vida scoorde de 1-0, waarna Jonathan Opoku de gelijkmaker voor zijn rekening nam. Uiteindelijk werd Karim Tarfi matchwinner, na zijn rake vrije trap ging het publiek op De Vijverberg uit z'n dak.

Sneeuwvrij veld

De Graafschap-trainer Jan Vreman kon met zijn team aantreden op een sneeuwvrij speelveld. Een heuse sneeuwploeg had er alles aan gedaan om de sneeuw van het veld te schuiven en dat was hen fantastisch gelukt. Tegen Oss begon Hidde Jurjus, die vanwege een schorsing niet meespeelde tegen Telstar (0-2 winst), weer op doel. Al na drie minuten had De Graafschap de score kunnen openen, ware het niet dat de doelman van Oss een puike redding in huis had op een rake knal van Karim Tarfi. In de rebound schoot Jerry van Ewijk rakelings voorlangs.

De Graafschap slordiger

De thuisploeg was in de beginfase iets beter dan Oss en had meer balbezit. Echt doelrijpe kansen leverde het niet op. Naarmate de eerste helft vorderde kwam Oss beter in de wedstrijd en werd De Graafschap slordiger. De Brabanders gingen in plaats van 4-3-3 meer in een 4-4-2-systeem voetballen met een brede ruit op het middenveld. Daardoor kwam Jonathan Opoku vaak gevaarlijk door. Hij stichtte na 21 minuten dan ook gevaar na een perfecte tegenstoot van Oss. Opoku mikte een heerlijke voorzet van Dennis Janssen naast.

{asset:9817:url}

Ander De Graafschap na rust

Niet veel later moest Jurjus handelend ingrijpen. De buitenspelval klopte van geen kant, waardoor Justin Mathieu een vrije doelkans kreeg. Een minuut daarna schoot diezelfde Mathieu naast op aangeven van Opoku. De Graafschap, dat vooral in het tweede deel van de eerste helft onder de maat speelde, liet zelf via Van Ewijk een goede kans op de openingstreffer liggen. Er kwam een heel ander De Graafschap uit de kleedkamer voor de tweede helft. Onder aanvoering van het trouwe publiek probeerde het team van Vreman druk te zetten op Oss.

Veel kansen binnen tien minuten

Dat lukte aardig en resulteerde ook in de openingstreffer. Aanvankelijk werd een geweldige voorzet van Caner Cavlan door Vincent Vermeij op Oss-keeper Koopmans geschoten, maar in de rebound schoot Kristopher Vida knap raak: 1-0. Vier minuten later tikte Vida ook bijna de 2-0 binnen, maar oud-Graafschapper Joep van den Ouweland bracht redding. Dat gaf Oss de kracht om halverwege de tweede helft een mooie aanval op de mat te leggen, waar de gelijkmaker uit viel via Opoku. Hij werd gevonden door Fatih Kamaci.

{asset:9818:url}

Tarfi matchwinner

Het ging in deze fase op en neer, want een minuut na de 1-1 teisterde Vermeij met een kopbal de paal. Dertien minuten voor tijd was het alsnog raak voor de 2-1. Een vrije trap van Karim Tarfi werd aangeraakt door de muur, waardoor Oss-keeper Koopmans verslagen was en de bal in de verre hoek zag ploffen: 2-1. In de slotfase bokste Jurjus een schot van Janssen nog uit de bovenhoek, waardoor De Graafschap een belangrijke zege boekte en nu in punten gelijk staat met FC Oss: 2-1 winst en 33 punten.

De Graafschap - FC Oss 2-1

Arbiter Karel van den Heuvel | Toeschouwers: 4.586

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Kristopher Vida (60’), 1-1 Jonathan Opoku (67’), 2-1 Karim Tarfi (77’)

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Vlatko Lazic, Bart Straalman, Robin Pröpper, Caner Cavlan; Kristopher Vida (78’ Soufian Echcharaf), Edwin Linssen (87’ Tolgahan Cicek), Santy Hulst (66’ Lion Kaak), Karim Tarfi; Vincent Vermeij en Jerry van Ewijk.

Opstelling FC Oss: Luuk Koopmans; Jochem Jansen, Jordi Balk, Rick Stuy van den Herik, Dean van der Sluijs (86’ Alfons Agbolesoo); Joep van den Ouweland, Jonathan Opoku, Fatih Kamaci; Dennis Janssen, Justin Mathieu en Genaro Snijders (46’ Jorzolino Falkenstein).

Gele kaart(en) De Graafschap: Pröpper (32’), Kaak (75’)

Gele kaart(en) FC Oss: Stuy van den Herik (22’)