U heeft momenteel geen verbinding.
Nieuws


Bart Straalman: "Mooi om te spelen met jongens uit de jeugdopleiding"


Bart Straalman debuteerde in november 2014 in het eerste elftal van De Graafschap en kwam afgelopen seizoen tot 24 wedstrijden. Met zijn (basis)debuut, zijn eerste goal in het betaald voetbal, een contract op zak én de promotie naar de Eredivisie kende het seizoen 2014/15 voor Straalman veel hoogtepunten. Een interview over zijn jaren in de jeugdopleiding van De Graafschap, de stap naar het eerste elftal en de toekomst.

Vanuit de jeugd naar het eerste

"Ik ben als tweedejaars D vanuit WVC in 2008 bij De Graafschap in de jeugdopleiding gekomen. Van de talentenschool ging ik met een aantal andere jongens naar de opleiding van De Graafschap. Momenteel voetballen Mart Raterink, Tom Klein Kranenberg en Cas van der Wal bij de beloften, die jongens ken ik nog van mijn tijd. Ik heb ieder jeugdteam doorlopen en ik belandde in augustus 2014 bij de beloften. Ik zou eerst alleen meetrainen en mijn wedstrijden in de A1 spelen, maar uiteindelijk heb ik alles bij Jong De Graafschap gespeeld", vertelt Straalman. "Op een gegeven moment kwam ik - mede door blessures - bij de wedstrijdselectie van het eerste elftal te zitten en debuteerde ik op 8 november 2014 tegen Sparta. Eind november begon ik tegen Roda JC vanaf het begin en sindsdien is het steeds beter gegaan. Ik heb 24 wedstrijden gespeeld en in april 2015 een tweejarig contract ondertekend", aldus Straalman, die met een goed gevoel terugkijkt op de voorbije maanden. "De afgelopen tijd is het met mij heel erg snel gegaan; alles volgde elkaar snel op. Van de A-jeugd naar de beloften en vanuit daar naar het eerste elftal. Toch ben ik mezelf daarvan niet echt bewust geweest."

IMG_9016.jpg

Samen met spelers uit eigen jeugd

Een vaste plek in het eerste elftal was een logisch gevolg van het goede seizoen dat Straalman draaide. In de voorbereiding op het huidige seizoen trainde de mandekker volledig mee met de selectie van Jan Vreman. Uit bij Roda JC begon hij in de basis en ook in het thuisduel met PEC Zwolle maakte Straalman speelminuten. Op een nagenoeg uitverkochte Vijverberg speelde hij vanaf het beginsignaal mee tegen Feyenoord. Ook Hidde Jurjus, Jan Lammers, Ted van de Pavert, Robin Pröpper en Tom Menting kwamen in dat duel aan spelen toe: zes spelers die afkomstig zijn uit de jeugdopleiding van De Graafschap. "Dat is vrij bijzonder en heeft zeker wat. Andere clubs proberen ook jeugdspelers in te passen, maar daar lukt het minder", zegt Straalman, die al jaren met Lammers samenspeelt. "Het voordeel is dat we elkaar goed kennen en precies weten wat we aan elkaar hebben. Ik ken Jan al heel lang en met hem stond ik ook in de jeugd centraal achterin. Spelers die van andere clubs komen hebben een andere opleiding gehad en dat is altijd even wennen."

{asset:11037:url}

Verschillen

"Ik vind het heel mooi om te zien dat er zoveel jeugdspelers zijn doorgebroken in het eerste elftal. Veel jongens die al op jonge leeftijd bij de club speelden, maken dit seizoen minuten in de Eredivisie. Ik denk dat veel supporters een goede band hebben met spelers uit de eigen jeugd, omdat de fans ze kennen van trainingen of wedstrijden met de jeugd." De afgelopen jaren hebben veel spelers de stap gemaakt van de voetbalacademie van De Graafschap naar het betaald voetbal. Maar wat zijn de verschillen tussen spelen in de jeugd en het eerste elftal? Straalman: "Ten opzichte van vroeger is de belasting wat hoger en is het voetbal een stuk serieuzer geworden. Het niveau is eveneens hoger in vergelijking met een paar seizoenen geleden. Toen speelde ik tegen leeftijdsgenoten, nu kunnen mijn tegenstanders ook dertigers zijn. Dat is zeker een verschil", geeft Straalman aan.

IMG_2648.jpg

"Kunnen het veel clubs lastig maken"

Voor de centrale verdediger, die ook als rechtsback uit de voeten kan, was de wedstrijd tegen Feyenoord (op 4 oktober) een prachtig moment in zijn voetbalcarrière. "Het is fantastisch om te spelen in een vol stadion. Als team kunnen we echt merken dat er 12.000 toeschouwers aanwezig zijn. In de goede eerste helft ging het publiek erachter staan en kregen we veel steun. Als we er vol op klappen en dezelfde sfeer kunnen creëren als tegen Feyenoord, dan kunnen we het elke club heel lastig maken. Net zoals vroeger komen tegenstanders dan niet graag naar De Vijverberg", aldus Straalman, die hoopt dat de supporters ook de rest van het seizoen de weg naar het stadion blijven vinden. "Wat we geleerd hebben van de eerste wedstrijden in de Eredivisie, is dat foutjes direct worden afgestraft. Ik vind dat we de afgelopen wedstrijden daar stappen in hebben gemaakt. Als we op deze manier doorspelen, heb ik alle vertrouwen in een goede seizoensafloop."

IMG_3876.jpg


Nieuwsoverzicht
Deel dit nieuwsbericht

Volgende wedstrijd

Parkstad limburg stadion, Kerkrade

Roda JC
vr
19
apr.
20:00
uur
De Graafschap
De Graafschap
Stadion de Vijverberg
Lijsterbeslaan 101A
7004 GN Doetinchem
ROUTE
Contact
  • bel de superboeren:
  • (0314) 36 84 50
  • Openingstijden:
  • Ma t/m vr: 09:30 uur – 12:30 uur
  • Op dagen waarop De Graafschap een thuiswedstrijd speelt, is de receptie geopend van 12.00 tot 20.00 uur.

  • Of stuur een email:
  • [javascript protected email address]
Ontwerp Realisatie: a&m impact internetdiensten
loading spinner